Kauden 2023 osalta varsinkin boulderkausi on alkanut vahvasti, kuten jo aiemmista uutisoinneista esimerkiksi Tomas Kaartisen ja Veikka Volotisen osalta olette voineet lukea. Toki yhtään vähemmän vakuuttavaksi emme voi todeta Elias Annilan toistonousua Nytorpin Tomin Luomukseen Olhavalla. Yhtenä kevään tavoitteena meillä onkin kasata listaa legendaarisista toistonousemattomista reiteistä genreittäin (boulder, sportti ja trädi), jotta näille toistamattomille mestariteoksille saataisiin trafiikkia. Mutta lähdetäänpä kasaamaan kevättä ja osaltaan talvea kasaan kevään ensimmäisten koottujen merkeissä.
Boulderointi, Pohjola
Luohuan kiveltä kuullaan perinteisesti kevään ensimmäiset kovat lähetykset pohjolan osalta, sillä paikalliset intomielet käyvät kiveä lapioimassa puhtaaksi monasti ensimmäisiä kertoja jo varmaan tammikuussa. Tänäkään vuonna kivi ei pettänyt odotuksia, vaan Mursun Niko löysi kivestä tilaa vielä yhdelle napakalle linjalle. Uusi tekele kantaa nimeä ” Gorgeous Couple After Dusk, 8A+.
Polveaan työllä ja tuskalla ilmeisen toimivaksi kuntouttanut Asta Heikkala taasen avasi kevään Rollossa avaamalla ensinousun reittiinsä ”Rakastunut rampa, 7C”. Asta kuvaa instagramissaensinousuaan mainiolla tavalla seuraavasti: ” Reitti koostuu pienistä, slouppaavista krimpeistä 40-45 asteisella hänkillä. Herkkiä ja sormekkaita, mutta niin hienoja muuveja! Greidi oli hankala määrittää, kun täysin samantyyppistä reittiä en ole kiivennyt missään. Hankalampi se kuitenkin on kuin 7B ja helpompi kuin 8A. Uskon, että toistonousujen myötä greidikinasettuu vielä varmasti kohdilleen 🙂”
Boulderointi, Itä-Suomi
Itä-Suomen kalenterimerkinnöistä mainittavimmasta kirjailimmekin Ollin Juhan osalta jo haastettelun merkeissä, mutta onneksi Puumala -klassikko ”Localist, 8A” on sentään saanut pari nousua. Ensimmäinen itälokaalin Filip Väätäsen toimesta lumihankien keskellä huhtikuussa ja Könssikkö Roope Ketolantoimesta vapun tienoilla. Localistille ehti VOEMAn 10v kisailuiden jälkeen myös Tuukkeli Simonen, joka samalla retkellä kiipesi myös Anton Johanson klassikko ”Korben Dallasin, 8A” ja parit hienot ensinousut vanhoihin projekteihin Itä-Suomessa. Näihin ja moniin muihin reitteihin pääset varmaan lähiaikoina tutustumaan lähemmin Oulun lihasten lesodiusten LNL climbing Youtube-kanavalla.
Boulderointi, Keski-Suomi
Keski-Suomen, elikkäs Jyväskylän mainioin listamerkintä löytyy 28.7:n legendaarisen hienolla kivenlaadulla siunatulta sektorilta. Kevään aikana varmaan joitain satoja reittejä kellistellyt Markus Hasla tikkasi kyseisen sektorin helmimanttelin ”Hips Don´t Lie, 8A”. Karpot suosittavatkin, että kaikki tällä kiipeilykaudella Jyväskylään suuntaavat matkailijat tekisivät visiitin kyseiselle kiipeilyalueelle esimerkiksi Keljonkankaan sijaan…
Boulderointi, Etelä-Suomi
Suomalaisen boulderoinnin tason koheneminen näkyy varmaan selkeimmin näin kevätkaudella, kun 27:n tikkilistalla kahdeksas vaikeusaste ylittyy lähes päivittäin ja joinain kiprakoina päivinä jopa lukuisia kertoja.
Tampereen suunnalta etelään suunnatessa pohjoisimmista nousuista ovat vastanneet Otto Seppälä ja Veikka Volotinen. Otto kiipesi ballssinsa highiin Niky Ceriankin kehumalla ”Petettyjen Puolueella, 8A” ja jatkoi sendijunaa Veikan kanssa erikoisen näköisellä ”Tapsan Lipalla, 8A (7C+)”. Veikan lista kasvoi myös Hyvällä maulla chipatulla ” VeTo ProductionExtended 8A+” reitillä. Tampereen seudun visuaalisesti hienointa antia kevään osalta lienee Anthony Gullstenin ensinousu yhteen Mäyrävuoren vanhimmista projekteista. Tuloksena ”Dopamiini”, varmmankin jotain kasia. Herralta itseltään vaikeutta lienee turha kysyä, sillä härjät eivät tunne voimiaan…
Valtosen Lassi ja Haapalan Tommi ovat jatkaneet kotomaassa viime kaudelta tuttua ja vakuuttavaa lähetystyötään. Lassin kasisarake on komistunut muun muassa reiteillä ”Murder of Teens, 8A”, ”Paha Maailma, 8A” ja ”Pukaron paroni, 8A”. Tommi taasen on tyhjentänyt pajatsoa ”Hottentotti assiksen, 8A+”, Supermario, 8A+” ja ”Paha Maailma, 8A” reittien verran. Murderof Teensin on lisäksi käynyt selättämässä myös Markus Sojakka ja itsensä hillittömään voimakondikseen Mini Moonboardillaan piiskannut Oliver Petäjä. Kyseisestä kapistuksesta kävimmekin tekemässä testisetin, jonka julkaisemme tässä kevään aikana. Pahan Maailman tikkilistalleen taasen kirjasi edellä mainittujen lisäksi Jiri Kuusonen ja Petri Mäkelä. Jirin kevään saldoon voidaan lisätä myös ”Pukaron Paroni, 8A” Liljendalista. Pääkaupunkiseudun kevään saldoon kuuluu myös Juho Seppälän nousu ”7 Veljestä, 8A+”, ennen reissuaan Etelä-Eurooppaan.
Ainakin toistaiseksi kisakiipeilystä irtioton ottanut Sanja Collin on keskittynyt ja keskittyy ulkokiipeilyyn, joka on lähtenyt varsin mukavasti liikenteeseen muun muassa ”One Loven, 7C+” kellistyksellä. Ahvenanmaan lumisen pääsiäisen keskellä Kilterboardin liki kaikki seiskat talven aikana kiivennyt Sanni Mäkinen käytti huukkailutaitojaan hyödyksi Affiksen ”Weakling, 7C” -reitillä. Samaisella mantereella peukalonsa kevään SM-bouldereissa vinksauttanut Saana Pihlatie kiipesi smoothinnäköisesti yhden saaren klassikoista ”Dodo stand, 7C”.
Pari viikkoa sitten haastattelimme Joonas ”Nakk1s” Salmea hienon Fontsun retken päätteeksi ja tuolloin tämä väkivahva nuorukainen pohti ”Hypergravityn, 8B” Sipoossa kiinnostelevan Suomen keväässä. Kyseinen reittihän tipahti samoin tein ja kyytipojaksi ”Wave, 8A+”. Nuoren vaijerijänteen rampage jatkui myös Mylliksessä ”Armottoman, 8B” parissa ja mikäli boulderkelit loppuvat, olisikin seuraavaksi siis Jaakobin painin vuoro!
Turun suunnalla Jussilan Antti jatkaa Matahari-kiven tyhjennystään ja tällä kertaa listalta poistettiin ”Gipsy Grooves, 8A”. Porin Noormarkussa trädikiipeilijänäkin kunnostautunut Markus Hasla tikkasi Virtavuon Antin taannoin ensinouseman ”Jäätävän Poltteen, 8A”.
Rauman bouldertarjontaan kävivät tutustumassa myös Oliver Petäjä ja Markus ”Muikku” Muinonen. Kumpaisenkin väkivahvojen käsivarsien alla lannistui parin muuvinvoematestpiece ”Child´s Play, 8A”. Muikun listan jatkoksi samaiselta retkeltä merkattiin myös ”Premium lager, 8A” Nousiaisista.
Sari Kauraniemi on ottanut hienon tasonnostoloikan kevään aikana sekä sportissa, että boulderissa ja päätimmekin lähettää hänelle muutaman kysymyksen, jotta saisimme valotettua mikä loikkaan on syynä:
Moi ja onnittelut hyvästä bouldersesongista, viime viikolla ”Body Talk, 7C” ja toissapäivänä ”Stiff Upper Lip, 7C+”! Mikä meininki?
Moi ja kiitos! Hyvä fiilishän noista tuli 😊. Molemmat reitit menijopa hieman yllättäen, sillä tarkoituksenani oli alun perin kiivetä Herbal Life, mutta satutin pohkeeni alun huukissa ja sen myötä rupesin kokeilemaan muita reittejä samalla kivellä.
Stiff Upper Lip meni ilmeisesti kolmessa sessiossa, miten paljon Body Talk otti duunia ja kumpi sulle sopi paremmin (ja kummasta tykkäsit enemmän/ miksi)?
Joo, Stiff taittui kolmessa sessiossa. Body Talkiin tein keskiosan muuvit pari vuotta sitten, mutta alku tuntui silloin todella vaikealta enkä jäänyt sitä projektoimaan. Nyt löysinkin alkuun toimivan betan ja sain vapun alla kiivettyä reitin kahdessa sessiossa. Molemmissa reiteissä on hienot muuvit ja sanoisin, että molemmat sopivat myös omaan kiipeilytyyliin – onhan kummassakin krimppejä hänkillä.
Stiff Upper Lipin sendi tuntui kuitenkin erityisen hyvältä, koska vastoin ennakko-oletuksiani sainkin alun muuvit tehtyä ja kestävyys riitti koko reitin kiipeämiseen.
Kiipesit talvella El Chorrossa myös ekat 7c sportit ”Madre Salvaje” ja ”Calvo Potrón”. Oletko muuttanut treenaamisen metodeja, vai onko kyseessä vain tasainen tason nousu?
Treenasin kolme vuotta Latticen treeniohjelmalla ja vuoden vaihteessa vaihdoin BK:lle Timo Peltolan valmennukseen. Taso on parantunut treenin myötä, mutta luulen, että talven ja kevään nousuja on edesauttanut se, että olen viime kuukaudet treenannut vähän vähemmän ja ehtinyt varmasti palautua paremmin. Tässä avainasemassa oli, että kokeilin vähän vaikeampia reittejä ilman ennakko-oletuksia tai omia ennakko-oletuksia vastaan. Olen myös aika sitkeä projektoimaan, kunhan löydän sopivan reitin.
Kiipeät ilmeisesti kaikkea mahdollista (trad, sportti, boulder, multi-pitch), sillä listalta löytyy muun muassa Suomen eka 7a, ”Majavan paluu” trad. Onko joku kiipeilyn alalaji eniten sydäntä lähellä ja miksi?
Joo! Boulderointi on näistä lemppari ehkäpä sen takia, että olen sillä aloittanut kiipeilyn ja tehnyt sitä eniten. Boulderoidessamental game on tällä hetkellä ihan kohdillaan ja uskallan yrittää täysiä, kun sitä on tehnyt niin paljon. Tuntuu myös, että boulderoinnissa pystyy paremmin viettämään aikaa kavereiden kanssa. Lisäksi pidän siitä, että ajankäyttö boulderissa on tehokkaampaa niin arkitreenissä kuin ulkosessioilla.
Nautin kuitenkin myös sportista ja trädistä sekä multi-pitcheistä. Olisipa tarpeeksi aikaa kiivetä kaikkia yhtä paljon!
Kesän 2023 tavoitteita Suomessa (tai maailmalla)?
Kovin tarkkoja tavoitteita ei ole juurikaan. Trädiä olisi kiva päästä kiipeämään. Heinäkuussa on tarkoitus mennä Céüseen pariksi viikoksi ja siellä kiinnostelisi projektoida reittiä ”Makach Walou7C+”, mutta katsotaan miten sportti rupeaa kulkemaan taas tauon jälkeen 😊.
Boulderointi, Ulkomaat
Fontsun keväässä suomalaisten nuorukaisten joukko tykitti reittejä urmakkaasti jo aiemmin uutisoidun Salmen Joonaksen johdolla. Juuri ennen retkeä SM-pronssia voittanut Tomi Salo tikkasi seiskaklassikkokierroksen ohella myös läjän kaseja, kuten ”Opium, 8A”, ”De Vita Beata, 8A”, ”Rainbow Rocket, 8A” ja ”Couronne de Mousse, 8A”. Volotisen Veikan listalle taasen päätyi Tominkin listalta löytyneet newschool-dyno ”RainbowRocket, 8A” ja ”Couronne de Mousse, 8A”.
Myös junioriosasto kunnostautui kyseisessä metsässä hienosti ja Peetu ”Dynomasteri” Rintamäki tikkasi listalle melko läjän fontsuklassikkoja, kuten:
– Machete kills again, 7C
– Sale Gosse, 7C
– La Mouche, 7B+
– La Theorie du Complot, 7B+
– Rampe Infinie, 7B flash
– La Diagonale du Ouf, 7B
Aikuisemman osaston lippua harteillaan kantava ikuisen kesän metsästäjä Mikael Uponen sai kukistettua vanhan nemesiksensä”Neverlandin, 8A” ja muutaman uudemman tuttavuuden, kuten: ”Tostaky Debout, 8A”, ”Ill Niño, 8A”, ” Mendi Ulli, 8A” ja toisen vanhan Nemesiksen ” Le Proueptologue, 8A”.
Fontsun ulkopuolisessa Euroopassa Juho Seppälä on kiertänyt roadtripillä Espanjassa ja Sveitsissä. Retken listalta esimerkkeinä voinee mainita ” Laia, 8A+” Siuranassa, ” The look out, 8A+” Alcanizissa ja ”Salamandre, 8A+” Brionessa.
Köyseily, Kotimaa
Kotimaisen köyseilyn suhteen ei ainakaan Karpojen korviin ole siunaantunut hirveää määrää lähetyksiä. Ensinousujen suhteen ilahduttava uutinen liittyi Falkbergetille, jonne Samuel ”Pamu” Hammer avasi directin version Moonlapse Vertigoon. Uusi tekele kantaa nimeä ”Tässä elämä on” ja vaikeutta sandbagin 8a:n verran 🙂 Pamu kuvaa reitin kruksia seuraavasti: ”Kruxi lähtee isosta underista, josta nostetaan oikea jalka isoon ”peiliin”. Oikea käsi vedetään pieneen kolmen sormen halkeamakrimppiin, josta vedetään pitkä moovi vasurilla kohtuu huonoon slouppaavaankuppiin (epäote?) Tästä huonosta otteesta vedetään oikea saiderikahvaan, jolloin samaa aikaa jalka lyödään peilissä ylemmäksi, jolla saadaan pysäytettyä swingi. Vasemman käden ote on sen verran kehno, että sillä on vaikea painaa vastaan. Boulderimuistuttaa jollain tapaa kisatyylistä boulderia.”.
Köyseily, Ulkomaat
Suomen ehkä vahvimman etätyöpariskunnan (Anna & Pasi Sjöman) talvi Kalymnoksella sujui kaikkinensa ilmeisen mainiosti. Anna kasvatti tikkilistaansa muhkealla läjällä uusia reittejä, joista erityismainintoina ”Omnia Mutantur nihil interit, 8a+ (8a)” Summertime -sektorilla ja ”Helios, 8a (7c+)” NorthtCape -sektorilla. Kumpaisestakin Anna itse pudottaisi tuon suluissa mainitun plussan pois. Pasin kymmenien muiden reittien joukosta voi nostaa ylös muun muassa ” Labyrinth, 8a+” reitin Jurassic Parkista. Kyseisen reitin greidiä Pasi taasen olisi valmis nostamaan plussalla. Saa nähdä missä välissä Sjömanien on vaihdettava talvimajoitussaarta, vai onko ensi talvena aika ostaa Hilti ja alkaa pulttamaan itselleen napakampia projekteja?Päivitys: Annan tikkilista täydentyi toukokuun alussa vielä Uberklassikko ”Fun de Chichunne, 8a” -reitillä Grande Grottanluolassa. Ilmeisesti reitti maistui, sillä kuvaus 27:n tikkilistalla oli seuraavanlainen: ” Mind blowing. 100 out of 3 stars? So cool to just continue steep climbing with great holds and nice moves like forever.”
Margalefissa Isakowin Emmi käytti ikuisen kesän (ja boulderoinnin) metsästyksessä hankittuja haubereidenvoimatasojaan oikeassa kiipeilyssä ja tikkasi vanhan projektinsa ”Art I Assaig 7c+”.