oululaisen pohjaveden salaisuus? part II

Kiipeilyssä kiehtoo moni asia. Useimmissa keskusteluissa nousevat esille esimerkiksi tekniikka ja pään sisäinen maailma, mutta monasti kutkuttavaa on myös se, miten kovaa joku pystyy otelaudan listasta vetämään. Hyvä ystäväni onkin joskus puolileikillään sanonut, ettei aio tällä kaudella boulderoida ollenkaan, koska boulderoinnin siirtovaikutus otelautaan on niin huono. Vähän enemmän tosissaan legendaarinen Saatsin Juha tiivisti asian niin, että on sama jaksaako vetää vaikka 50 leukaa, jos voima ei siirry sormien ja varpaiden kautta kallioon tai muoviotteisiin

Technique is no substitute for Power -Ben Moon

Oulussa voiman rooli on kiipeilyssä ollut aina itsestäänselvyys. Parhaita puolia kyseisen viikonlopun sessiossa oli se, miten analyyttisesti voiman roolia Oulun cavella varsinkin Janin osalta pohditaan. Herrojen Simonen ja Lehtola kiipeilytyylithän ovat melko lailla kuin taivas ja vesi. Tuukka soljuu seinällä ja kuten Jani asiaa analysoi, liikkuminen lähtee varsin vahvasti jaloista ja koko vartalosta. Kun tähän yhdistetään ruuvipihtimäiset sormet, on 8C:n boulderkondis kohdallaan. Janin kiipeilytyyli on kulmikkaampi ja staattisempi, jonka vuoksi hän onkin tehnyt loppupäätelmän, jossa staattisen voiman rooli on hänen kiipeilytyylissään erinomaisen tärkeää.

Meille jo aikuisen ihmisen ikään ehtineille Janin pohdinnat treenin määrästä ja intensiteetistä ovat varsin hyödyllisiä ja mielenkiintoisia. Kun treenataan, treenataan todella intensiivisesti, mutta esimerkiksi maksimiotelautatreenin herra tekee vain kerran kahteen viikkoon ja tällä formaatilla on kehitystä tullut paremmin kuin volyymillä. Intensiteettiin pääsette tutustumaan videotallenteella tarkemmin.

Tuukan kohdalla yksi virstanpylväs kaatui viime viikolla, kun herra kiilasi itsensä Moonboardin maailmanlistan ykköseksi. Mielestämme yksi kaikkien aikojen vaikuttavimpia sisäkiipeilysuoritteista Suomessa! Vaikka Tuukka onkin alkanut hieman tekemään oheisharjoitteita (otelauta yms.), on pääpaino kiipeilyssä ja vastaavasti hän tekee sitä aivan valtavalla volyymillä ja tulosta syntyy melkoisen lailla rajusti myös hänen osaltaan.

Moonboard on oikotie 8A:n boulderkuntoon pihalla – Tuukka Simonen

Röykän cavella Tomi Nytorpin treenisessio oli häkellyttävää maitohappotykitystä, jota en edelleenkään oikein kykene sisäistämään. Tällä kertaa keskityttiin brutaaliin maksimaalisen voiman syntyyn ja sitä saatiin mitä tilattiin. Esimerkiksi yhden käden vatsarullan suorituksen olen nähnyt joskus kuvaruudun takaa, mutta livenä kysseinen suoritus oli melko lailla päänräjäyttävä. Selvää kuitenkin on, että mikäli kyseisillä harjoitteilla ei vahvistu, niin menee särki totaalisesti. 

Toivottavasti edes pieni osa positiivista oululaista tekemisen meininkiä saadaan välitettyä kuvaruudun välityksellä innoittamaan kevään viimeisiä treenejä ja valmistautumista kevään lähetystyöhön. Itsehän olen jo ottanut elämän bucketlistalle vatsarullauksen suorilta jaloilta (siis yhden toiston verran…). Ehkä se siirtyy sitten jollekin hänkkiboulderille?