Kuva: Markus Talvenmäki

Andy ja ”Mania, 8b” Flash!!

Gullstenin Andy teki eräänlaista suomalaista kiipeilyhistoriaa sunnuntaina 4.8.2022, kun hän flashasi Anna Laitisen alkukesästä ensinouseman ”Manian”, jossa on vaikeutta noin 8b:n verran. Kyseinen reitti sijaitsee Porlammin Tikankalliolla ja on vajaa 20m korkea ja noin 10 astetta hänkkäävä tasainen krimppifeissi. 

Andy kertoi, että oli pohtinut koettaako kiivetä reitin flashina vai onsightina ja päätynyt reitin juurella ensimmäiseen, sillä otteissa ei ollut mankkaa ja seinä on täynnä pientä muotoa/ listoja, joista on onsightissa melko lailla mahdoton löytää oikeita. Taistelupariksi mukaan lähtenyt Sami Koponen olikin antanut suoritukseen melkoisen Team-effortin, kun hän oli ensin laskeutunut reitin ja mankannut otteet jonka jälkeen hän vielä etsi muuveihin mahdollisimman toimivat sekvenssit. Beta olikin toiminut erittäin hyvin ja Andy oli vaihtanut sitä innovatiivisesti vain parissa kohtaa esimerkiksi jatkaen kättä ylempään listaan ennen jalan siirtoa. 

Kuva: Markus Talvenmäki

Andyn osalta reitin vaikeus kulminoitui suurimmaksi osaksi kolmen- tai neljän ensimmäisen pultin matkalle. Vaikka kallio onkin rapakiveä, on Andyn mukaan ainakin tälle reitille osunut erittäin mainio otevalikoima pieniä incut-listoja. Otteiden tekstuuri on kuulemma lähellä Fontsun grattonkrimppejä, jotka ovat ennemminkin slickejä, kuin teräviä. Profiilin ollessa melko loiva (10 astetta), saa jaloille annettua painetta ja tästä syystä toisen käden voi lähes joka kohdassa kevyesti ravistaa (jos on siis reserviä tehdä niin 6-10mm listoissa). Neljännen pultin jälkeen on kohtuullisen hyvä lepo, josta tehdään taas pari muuvia vielä parempaan lepoon ja jatketaan tasainen loppu nautiskellen. 

Andy kertoi, että hän on äärimmäisen huono arvioimaan reittien vaikeusasteita, varsinkaan alle 8c:n reiteissä, varsinkaan kun reitti on mennyt saittina tai flashina. Kyseinen herran taso on tällä hetkellä pitänyt sisällään 9a:n reittien kiipeämisen varsin nopeasti, jopa yhdessä päivässä, joten alakasien erottelu on lienee varsin haastavaa. Andy antaakin Annalle yläfemmat erittäin hienosta ensinoususta ja suosittaa muitakin vierailemaan kyseisellä liskoilureitillä ja antamaan omat arvionsa reitin vaikeudesta optimibetalla. Tomin onsightia varten siellä olisi otteet mankassa…

Seuraavaksi herra odottelee parin-kolmen viikon päässä siintäviä PM-kisoja, joissa on toiveena tarpeeksi haastava reitti, jotta erot päästään tekemään kiipeämällä, eikä jännittämällä sitä, mokaako joku lipsahtamalla.