Boulderointi, Suomi
Jos uutisissa kesäkuussa on aiempaan kevääseen jotain muutosta niin se, että taisteluparin Haapala-Ketola listalla ollaan hetkeksi siirrytty seppolinjalle. Tai toki Roope kävi Vaasan retkellä nopeasti lähettämässä ”Anttonin reitin, 8A” Kolkissa, mutta muutoin ilmeisesti ladataan akkuja syksyn kitkoja varten. Vai onko köyseilykausi jo alkanut?
Jos taasen jotkut asiat pysyvät niin se, että Emmi Rautkylä jatkaa excel-ruudukkonsa täyttämistä tasaiseen tahtii keleistä riippumatta. Emmin itsensä mielestä kevään ja itse asiassa koko kauden hienoin ja vaikein reitti löytyy kesäkuun listalta kantaen nimeä ”Left October1, 7C+”. Emmi päätti myöskin ottaa rakkauden loman Magic Woodiin ilman stressiä kovista sendeistä ja sitä vastoin tikkasi vain toistakymmentä alaseiskaa.
Joonas ”Nakk1s” Salmi ei myöskään välittänyt kesälähmeröistä, vaan käväisi selättämässä ”Hottentotin, 8A” ja ”Unhola Standin, 8A”.
Kuopiossa kalakukkokaupungissa Martin Täubel alkaa pikku hiljaa ulosmittaamaan hirvittävää kiipeilykondistaan ja kiipesi mestari Romppaisen ensinouseman ”No ei tarvihe minua varten alkaa keittelemmään, 8A” reitin Vehmeristä. Monia muitakin tiukkiksia alkaa olla ns. ”siinä ja kinthaalla”, eli eiköhän näitä päästä pian uutisoimaan…
Seppälän Juho sai kesän kynnyksellä onneksi sormensa kuntoon ja sai kiivettyä ennen Afrikkaan lähtöä Myllikseltä ”Unusual Suspectin, 8A” ja Sipoosta ”Spider Pigin, 8A”.
Boulderointi, Ulkomaat
Ulkomainen boulderkausi on siirtynyt joko niin pohjoiseen, kuin autolla pääsee, tahi niin Etelään kuin lentokoneella tohtii ajaa. Seppälän Juho ja Laitisen Anna (muiden vahvojen possejen ohella) valitsivat kesän retkeksi jälkimmäisen ja suuntasivat Etelä-Afrikkaan. Kun nuo voimat yhdistetään, voi heinäkuun retkeltä odottaa melkoista tikkilistaa…
Anna aloitti retken jo väkevästi ja kiipesi iltapäiväsessiossa Tea Gardenista ”Dirty Epic” -nimisen 8A:n. Instapäivityksessä kyseinen #steelfingeredyouth on nähty myös Fred Nicole -klassikko ”Amandlan, 8B+” krimpeillä… Tai ei ehkä enää ihan niin youth, mutta steel fingered joka tapauksessa. Juhon pari ekaa päivää sujuivat punteroidessa ”Not even close, but cigar” -osastolla, mutta pitkien kalsareiden myötä sendijuna aukesi ”Light Saber, 8A/+” flashillä. Anna kruisaili saman reitin myös tanakoiden teippausten avulla.
Päivitys 7.7.2022 Retki jatkuu tiiviimmällä tahdilla ja Juhon kynsien alla alistui jo Klem Loskotin klassikko ”Black Shadow, 8A+”. Juhon mukaan monet kasialkuiset reitit ovat yllättävän pitkiä (voimakestävyysominaisuuksia vaativia) ja kyseinen ominaisuus näyttää jo ekan viikon jälkeen löytyneen.
TOMAS EXTRA
Jo keväällä muun muassa Globalistilla säväyttänyt Tomas Kaartinen jatkaa vahvaa menoaan kesän puolellakin. Perhe suuntasi kesän aluksi lomamatkalle Sveitsiin, tarkemmin Magic Woodin maisemiin, jossa keli ei välttämättä ollut omiaan aivan tiukempaan projektointiin, joten Tomas keskittyikin reilun viikon ajaksi kiipeämään määrää ja sellaisia reittejä, jotka kellistyvät suht pienellä efortilla. Karpot saivat väkivahvalta nuorukaiselta suht tuoreeltaan omaa analyysiä retken annista.
Moi! Käväisitte koulun loppujen kunniaksi viikon retkellä Magic Woodissa. Keli ei ilmeisesti ihan vimosen päälle suosinut, mutta pääsitte vissiin kiipeämäänkin ihan kotitarpeisiin?
Kyllähän siellä pääsi kiipeämään ihan riittävästi, sillä kosteus katosi sateen jälkeen tunneissa. Tämän lisäksi esim. Darkness -caven reittejä voi enimmäkseen kiivetä sateellakin, vaikka kosteuden kyllä huomaa. Lämpötila vaikutti tietty kitkaan, eikä kuumimpina päivinä voinut kiivetä mitään vaikeaa.
Tikkilista oli viikon lämpimän kostealle retkelle komeaa luettavaa:
– Jack’s broken heart 8A+
– Left hand of darkness 8A+
– Right hand of darkness 8A
– Foxy lady 8A
– Rythmo brachial 8A
– Never-ending story part 2 8A
– Swiss beats 8A
– The bomb is explosion 7C+/8A
– From darkness to sunshine 7C (2nd go)
– Höhenrausch 7B+ (flash)
– Jack the chipper 7C
Mitkä reiteistä nousivat suosikeiksi tällä reissulle ja miksi?
Suosikkireittejä olivat varmaankin Jack’s broken heart, Never-ending story part 2 ja tietysti aurinkopäivän klassikko Grit de luxe. Nämä olivat mielestäni tyyliltään uniikkeja ja kivi oli reiteillä laadukasta. Joen vierellä sijaitsevat reitit ovat huomattavan sileitä ja täten hyvin ergonomisia. Kitkan päinvastainen muutos sään vaikutuksesta tekee reiteistä jopa entistä erityisempiä.
Olitko ekaa kertaa Sveitsissä boulderhommissa ja mikä maku mestasta jäi?
Tämä oli tosiaan ensimmäinen vierailu Sveitsin ulkokallioille. Ensivaikutelma olikin erinomainen! Kivet sijaitsevat kätevästi lähellä toisiaan, luonto ympärillä on kaunis, enkä ehtinyt kiipeämään yhtään huonoa reittiä koko reissun aikana. Aion varmasti palata taikametsän kalliolle heti, kun mahdollista!
Kerkesitkö testailemaan mitään vielä vaikeampaa/ jäikö jotkut reitit hampaan koloon?
En lyhyen aikavälin ja lämpimän sään vuoksi alkanut yrittämään mitään 8a+ vaikeampaa, sillä tavoittelin tällä kertaa lähinnä volyymikiipeilyä ja tyylin oppimista. Ehdin kuitenkin katselemaan vaikeita klassikkoreittejä ohi kävellessäni, enkä ainakaan lannistunut näkemästäni. 🙂
Jostain reitistä mainitsit mainiolla videolla, että se on lasittunut? Onko reiteissä tuolla taikametsässä havaittavissa muutoinkin jo kulumista?
Lasittuminen alkaa kyllä koitua haasteeksi vanhimmilla ja suosituimmilla klassikkoreiteillä. Esimerkiksi Foxy ladyn tai Jack the chipperin otteet tuntuivat käsittämättömän lasittuneilta. Kulumiseen ei valitettavasti voi vaikuttaa, eikä lasittuminen tietenkään pilaa reittejä, vaan lähinnä vaikeuttaa näitä huomattavasti.
Kerkeisitkö käydä tsekkailemassa metsän superkuuluisia klassikkoreittejä (esim. The Understanding, Practice of the Wild, New Base Line tai Unendliche Geschichte) Jäikö niistä joku erityisesti mieleen sellaisena joka on tulevaisuudessa pakko tikata?
Kuten mainitsin, ehdin ohi kulkiessa tutustumaan vaikeiden klassikkojen otteisiin, mutten ehtinyt sen enempää ehtinyt näitä yrittää. New baseline ja Unendliche Geschichte vaikuttivat mielestäni täysin mahdollisilta pienellä projektoinnilla, eikä Practice of the wild myöskään tuntunut täysin mahdottomalta. The Understanding on ollut selkeä unelmareitti aina Nallen videon nähtyäni, mutta paikan päällä reitti on kyllä huomattavan korkea.
Kesäkuun kelit ei Suomessa ole hellineet kuin itsensä grillaajia, mutta oletko jo ehtinyt köyden päähän?
Vielä en ole ehtinyt köysikallioille, tosin haluaisin myös uskoa, ettei boulderkausikaan ole vielä täysin ohi. Olosuhteiden puitteissa olisi kuitenkin tavoitteena ehtiä vaikkapa Nummen seinämälle tai omalle köysiprojektilleni.
Hyvää kesää ja kireitä köysiä!
Katso Tomaksen reissuvideo!
Köyseily, Kotimaa
Köysirintamalla ei kesän sesonki ole vielä (ehkä helteistä johtuen) saanut aikaan valtavaa sendien tulvaa. Jos kevään bouldertason nousuun voi jollain tapaa verrata, niin toivottavasti heinäkuu tuo viileän rintaman ja porukka pääsee nostamaan tasoa samassa suhteessa.
Aina itsensä minttikunnossa pitävä Emilia Venäläinen on toki tikannut reittejä tasaiseen tahtii, kuten Ketaranvuoriklassikon ”Hyttysmän, 7b+”, Saatsin Juhan hienon ”Leipäkarkean, 7c+” Halsvuoressa Jyväskylässä ja Hammerin Peten futureklassikon ”Fuck the Taxman, 7b+” Pickalassa. Jälkimmäisen tikkasi myös Ruusu Pekkala. Pickalan hieno kallio onkin saanut ilahduttavasti antaitsemaansa trafiikkia osakseen. Kyseiselle kalliolle ei kannata välttämättä hakemaan itselleen vaikeinta numeroa, vaan hienoja kokemuksia hienojen reittien parissa.
Halsvuoressa Ahlströmin Marjut kävi nautiskelemassa Sundvallin Eetun ”Aihkista, 7c/c+”. Kyseistä reittiä monikin pitää ihan syystä lähes kallion hienoimpana reittinä. Se kiipeää alun ”Kiasmasta, 7c” ja linkkaa puolivälissä itsensä ”Remember the Flameen, 8a+”. Jälkimmäinen Hautasen Eskon mestariteos on edelleen ilman toistonousua, vink vink vahvat könsikkäät!
Kata Rahikainen jatkaa Itäisessä Suomessa vahvaa köysityöskentelyään ja isovanhempien lapsenhoitovuoroilla on listalle ruksittu muun muassa ”Imodium, 7b+”, ”Aihki, 7c/+” ja ”Leipäkarkea, 7c+” Halsvuoressa sekä ”Karkaus, 7c+” ja ”Tapahtumahorisontti, 7b/+” (flash) Karkaudessa. Tapahtumahorisontin flash on Karpojen mittapuun mukaan suomalaisessa naiskiipeilyssä melkoisen tanakka suorite, muistiinpanoihin ei Laitisen Annan suoritteita lukuunottamatta nouse montaakaan yli 7b:n flashia tai onsightia Suomalaisella graniitilla. Annan listahan onkin toki omaa luokkaansa johon kuuluvat onsightit muun muassa seuraaviin reitteihin: ”Sepänaukion kasvatit, 7c”, ”Karisma, 7b+”, ”Kiasma, 7c” ja ”Tähtiportti, 7c+”. Kata oli itsekin jälkimmäiseen varsin tyytyväinen, sillä graniitilla kiipeily on jostain syystä tuntunut vielä hiukan pelottavalta.
Pirkanmaan väkevin köysittelijä Ola Laitinen käväisi ottamassa Mäntyharjun Mustavuoresta lohdutuspalkinnon ”Amen Breakin, 8b” muodossa, kun Ceusen reissu meni valitettavasti hiukan plörinäksi sairastelun vuoksi. Instastoorissa julkaistu pätkä kruksista oli niin hämmentävän helpon näköistä kruisailua, että voisi toivoa könsikkään ehtivän testaamaan kyynärvarsiensa voimia esimerkiksi Nummen reiteille…