Jääkiipeilyskenessä on jo hyvän tovin kuultu supattelua ja spekulaatiota mahdollisesta Korouoman topokirjan julkaisusta. AlppiKarpo olikin erittäin mielissään, kun Rollomixed aka Tapio Alhonsuo kertoi kuiskuttelun pitävän paikkansa ja ”Korouoma – Kiipeilyopas rotkolaaksoon” nimisen teoksen olevan jo painatuksessa ja piakkoin putiikeissa saatavilla kaikille Korouoma-fiilistelijöille.
Koska kotimaiset jää/mixed/kalliokiipeilytopojen julkaisut on siinä määrin yksisarvishavaintotason tapahtumia, päätti AlppiKarpo ottaa etäyhteyden toiselle puolelle Rovaniemeä ja päätti kysellä speksit sekä taustat topo-hommaan.
Jätkä on koonnut tässä kaikessa hiljaisuudessa Korouoman jää, mixed ja kalliokiipeilytopon, kerropa pähkinänkuoressa speksit:
Topo kattaa Korouoman ja läheisen Rastilammen sektorit. Sisältää 125 reittiä: noin 65 mikstareittiä, 14 jääputousta ja öbaut 45 kalliokiipeilyreittiä. Talvireittejä on haitarilla WI3 – M10, kesäreittejä on nelosesta 8a:han. 67 värisivua A5 koossa, aika pitkälti pelkkää asiaa eikä mitään välilätinöitä. En ole pyrkinyt kirjaamaan jokaikistä joskus kiivettyä jääkinkamaa tai turveränniä kirjaan vaan tämä on jossain määrin ”valitut palat” tyyppinen otos. Se on minun kuratoima otos kanjonin kiipeilymahdollisuuksista, sisältäen vakiintuneita suosikkeja mutta myös vähemmän tunnettuja ja toistamattomiakin reittejä.
Minkämoinen projekti on koontaa tällainen topokirja, tieto lienee hieman murusina siellä täällä?
Tieto on kerääntynyt minun taulukoihin aika pitkällä aikavälillä, eikä sen kerääminen siinä mielessä ollut haaste. Olen kirjannut pieniä murusia ylös sitä mukaan, kun olen niitä tietooni saanut ja pitkällä aikavälillä ne sitten lopulta muodostivat tarpeeksi ison aineiston, jota oli järkevää alkaa työstää opasmuotoon.
Suurin ja haasteellisin työ oli saada faktoja reittien ”ympärille”. Minulla oli hyvin paljon puutteellista dataa, tyypillisimmin reitistä oli tiedossa a.) Greidi (alakanttiin) b.) Kuka se on kiivennyt c.) Summittainen lokaatio. Nämä on ihan kivoja tietoja, mutta näillä ei oikeastaan topon tekijänä tee mitään. Koitin ajatella asioita aina sellaisen ihmisen kautta, joka ei ole kiivennyt kovin kauaa, ja joka ei ole ikinä käynyt mestoilla. Silloin tarvitaan faktoja: ”Kuinka pitkä reitti on, ts. pärjäänkö minun 60 metrisellä sinkulla?” ”Mistä se reitti tarkalleen ottaen menee?” ”Miten edes pääsen sinne?”
Oliko automaatio, että haluat tehdä ihan printtimatskua, nykyään printtitopot on suht harvinaista kampetta?
Tämä on vaihtanut muotoaan viimeisen kymmenen vuoden aikana useasti. Jossain vaiheessa aion tehdä tämän jollekin ATK-alustalle. Sen jälkeen tästä oli tarkoitus tulla pelkästään noin 1,5 metriä x 4 metriä kokoinen taideteos, vähän niinkuin iso aarrekartta. Piirtelin sitä yhden kesän. Sitten realismi puski pintaan ja ajattelin, että ehkä PDF riittää jos joku taittaa. Useiden yritysten jälkeen taittaja löytyi sitten lopulta aika läheltä eli kotoa. Miran taitosta vain tuli minun silmään niin nätti, etten halunnut sen päätyvän jonkun mobiiliskaalauksen uhriksi. Call me old school, mutta kun katson meidän kirjahyllyssä olevia topoja niin mulla tulee hyviä muistoja mieleen. En voi saavuttaa samaa digitaalisella versiolla.
Korouoma on jätkän kotikenttä aika pitkältä ajalta, onko topon tekeminen ollut sulle selviö jo pidempään vai miten päädyit topon tekoon? Onko topon koontaminen jotain ”ympyrän sulkeutumista” tai vastaavaa?
Mulla ei olisi haitannut jos joku muu olisi tämän tehnyt. Mutta kun ei niitä muita alkanut näkymään, niin piti tämäkin sitten tehdä itse. Kyllä tämä on minulle ehdottomasti ympyrän sulkeutumista, muistan edelleen ekan kertani Korouomassa ja sen ihmetyksen siitä suuresta tuntemattomasta mitä se mulle silloin edusti. Sieltä on ollut pitkä matka tähän kirjaan. Korouoman osalta ympyrä ei kuitenkaan sulkeudu: toivon että 20 vuoden kuluttua minun aineiston päälle on koottu tuplasti lisää tavaraa. Jonkun muun toimesta!
Millaisella porukalla topoa on tehty vai onko kaikki Tapsukan omaa kädenjälkeä? Sopii lähetellä kiitoksia tässä samalla, jos siltä tuntuu!
Valmistumisen kannalta kaikista tärkeintä on ollut vaimoni Miran hyppääminen tähän mukaan taittajana. Ilman häntä ei olisi topoa. Samulin (Pekkanen) kanssa me ollaan pyritty niitä faktoja saamaan reilaan ja viivoja oikeisiin paikkoihin. Lisäksi meillä oli pieni online-konklaavi asiatarkastamassa ja virheitä bongaamassa, kiitos myös heille.