Testissä: La Sportiva Ondra Comp

Karpot olivat syksyllä 2024 onnekkaita ja pääsimme testaamaan käyttäjien etunenässä La Sportivan Ondra Comp uutuuskenkää. Kyseinen tossuhan on ehkä nykykiipeilyn suurimman ikonin Adam Ondran nimikkokenkä, jonka herra suunnitteli yhteistyössä LaSpon insinöörien kanssa vastaamaan modernin kisaboulderoinnin tarpeita. Mitä nämä tarpeet herran itsensä mukaan olivat? Ensimmäinen kriteeri oli tarpeeksi ohut ja löppänä pohjakumi, jotta hiippailu boxeilla ja volyymeillä onnistuisi. Tämä kiipeilyn osa-aluehan ei ole kyseisen herrasmiehen vahvinta osaamisaluetta ikinä ollut. Toinen haettava ominaisuus oli pohjan löppänyydestä huolimatta pyrkiä mahdollisimman hyvään toimintakykyyn pienillä jalkaotteilla. Kolmantena hyvä toehook ja viimeisimpänä (vaikkei välttämättä vähäisimpänä) erittäin hyvin toimiva kantapää.

Kenkää käsissä pyöriteltäessä pohjan joustavat ominaisuudet käyvät ilmi välittömästi, mieleen tulee vastaavuus esimerkiksi Scarpan Dragojen kanssa. Erona muihin vastaaviin ultrapehmeisiin tossuihin on uusi SenseGrip ominaisuus, jossa tossun pohjan kärkiosaan on tehty hevosenkengän muotoinen vahvike, jonka tarkoituksena on antaa lisätukea pienillä jalkaotteilla seistessä. Toehookkeja varten kengän jalkaterän päällinen on nykytyyliä mukaellen kumitettu kauttaltaan, mutta lisäominaisuutenä jalkaterän päälle on laitettu hieman lisäfyllinkiä pehmentämään iskua, mikäli toehuukkia lähdetään hakemaan otteelle kovin vauhdikkaasti.

Testi

Karpojen testiryhmän tavoitteena oli testata miten kenkä toimii modernin kisakiipeilyn ohella semi-innokkaalle sisä-/ ja ulkokiipeilyn harrastajalle kiipeilyn erinäisissä toimintaympäristöissä. Toki tossun ominaisuuksia testattiin myös kisabouldereilla legendaarisissa Kalakukkobouldereissa.  

Testijakson pituus oli noin puolitoista kuukautta, joten kulutusominaisuuksia ei vielä päästy oleellisesti mittaamaan.

Ominaisuudet

Molemmat karvahattusedät ovat olleet jo 2000-luvun alkupuolelta saakka varsinkin sisäkiipeilyssä (ja Fontsussa) pehmeiden tossujen vankkumattomia kannattajia sen jälkeen, kun ensimmäistä kertaa sai pujauttaa jalkaan LaSpon Cobrat. Compeissa haettu pohjan joustavuus toimii rinnalle haetun listaominaisuuden kanssa yllättävän hyvin ja ainakin sisällä pienille nappuloille voi astua tuntuma säilyttäen. Nähtäväksi jää, miten hyvin pohjan tukireuna toimii kenkää enemmän käytettäessä, eli lörpähtääkö se. Boxeilla kengä toimii kuin tauti, joten ensimmäiseksi valittu ominaisuus vastaa tavoitetta erinomaisesti. Knoppina kyseistä rantua voi käyttää ”skyhookkina” pienellä nappulalla jos seillainen on esimerkiksi boxin kylkeen ruuvattu 😉

Toehookeissa auttaa paljon se, että kenkä ei ole ihan niin aggressiivisesti muotoiltu, kuin vaikkapa Theory, joten jalkapöydällä voi varvashuukeissa työskennellä napakammin. Yllättävimmäksi ja sitä kautta ilahduttavimmaksi  ominaisuudeksi muodostui aivan loistava kantapää. ”Aikanaan tykkäsin Cobran ja Pythonin huukeista, mutta kyseisillä kengillä oli kovasti huukatessa tapana lopsahtaa jalasta pois”. Compin huukki on pitkästä aikaa kapeimmalla profiililla muotoiltu LaSpon kantapää ja se sopii ainakin kaltaiselleni muikunruotoiselle harrastajalle erinomaisesti! 

Mihin käyttöön?

Testasimme tossua nykymuotoisilla sisäbouldereilla, perus sisäköysikiipeilyssä, vanhan liiton spraywallilla (eli ruuvijalkkiskiipeilyssä), uusimmalla Moonilla. Syksyn kelien yllätettyä savolaiset, emme ennättänet testata tossua ulkograniitilla kuin nopealla sessiolla Pukinmäen släbibouldereilla ”Puksun Fontsussa” 🙂

Tärkeimmässä suunnittelutarkoituksessaan, eli nykyisenkaltaisessa sisäboulderoinnissa tossu on erinomainen valinta. Pohjan pehmeä rakenne mahdollistaa boxeilla hiippailun loistavasti ja vastaavasti pienet varsinkin slouppaavat jalitsut tuntuvat varpaan alla hyvin, mutta reunarakenne antaa sopivasti tukea, jottei varpaille suuntaudu kohtuutonta painetta. Pienille teräville jalitsuille valitsisin toki kovemman kengän, mutta kyseisenkaltaisia mikrokrimppihiippailuita harvemmin taitaa nykyään halleilla eteen tulla…

Pohjan semiaggressiivinen muotoilu antaa oldschool-boardilla sopivasti tukea ruuvijalitsuilla kiivetessä ja toisaalta 2024 Moonin monasti slouppaavilla jalkaotteilla pehmeä tossu toimii loistavasti. Ja kuten jo mainittua, huukki toimii myös näissä olosuhteissa hienosti, vaikka toki boardeillahan ei kantapäätä otteelle laiteta kuin vahingossa…

Ulkona tossua emme ennättäneet testata kuin nykysisäboulderointia (släbihiippailua) mukailevassa ”Puksun fontussa”. Ulkosläbillä tossu toimi oikein mainiosti ja voisin kuvitella tämän kenkävalinnan olevan erinomainen myös hiekkakivellä esim. Fontsussa tai Espanjassa.

Sisäköysikiipeilyssä tämän hintainen tossu saattaa mennä varsinkin nykyisillä hiekkapinnoitetuilla levyillä hieman hukkaan ja pihallakin sen valitsisin jyrkille  ja lyhyehköille) sporttireiteille. Näin pehmeä tossu ei ainakaan itsellä toimi pidemmillä reiteillä, joilla listoilla pitää seisoskella pidempiä aikoja. Halkeamakiipeilyssä tossulla pärjää sisähalkeamissa, mutta ulos valkkaisin enemmän kysseiseen tarpeeseen suunnitellut speciaalitossut.

Koko

Kokomitoitus on napakahko, joten jos on aiemmin käyttänyt LaSpon kenkiä, niin valitsisin puoli numeroa esimerkiksi Skwamaa tai Testarossaa suuremman koon. Itselläni lenkkitossun koko on 42 ja Compiksi valikoitui 39,5 (olisi voinut olla myös 40). Tällöin kenkä on lisäksi välittömästi paketista jalkaan sujautettaessa mukavan löppänä ja toimii halutussa tarkoituksessa, kuten boxihiippailussa välittömästi. Testijakson aikana omat testiyksilöni eivät ole juurikaan venyneet, joten tuskaisen tiukkaa paria ei kannattane valita.

Tiivistetysti

Ondra Comp on erittäin onnistunut uutuus. Kengässä yhdistyvät erittäin pehmeän tossun hiippailuominaisuudet ja vastaavasti ne toimivat ainakin sisällä myös pienillä ruuvijalitsuilla ilahduttavan hyvin. Myös sekä varvas- että kantapäähuukit ovat oivallisen onnistuneita, joten kengän voi huoletta valita monipuoliseen käyttöön. Tämänkaltaisen tossun voi huoletta valita myös juniorimman kiipeilijän käyttöön, sillä ainakin oma kokemukseni on, että kun sisällä kiipeää varpaita vahvistavilla pehmeillä tossuilla, lisääntyvät napakamman kengän ominaisuudet pihalla pienillä, tarkkuutta vaativilla jalitsuilla exponentiaalisisti.

Rehellisyyden nimissä on mainittava kenkien uuden tekniikan mukanaan tuoma valmistuskulu, joka on nostanut tossujen ulosmyyntihinnan pari- kolmekymppiä verrokkikenkiä korkeammaksi. 

Jäänkin innolla odottamaan ensi kevättä ja kenkien testaamista savolaisilla  ja mahdollisesti jopa ranskalaisilla laatubouldereilla!