Kiipeily Thaimaassa (Tonsailla) kuulostaa lähtökohtaisesti jyrkälle, lasittuneelle ja liian kuumalle (sekä kostealle). Eli samalle, mitä se on useimmiten kaupallisilla kiipeilyhalleilla. Toisaalta kiipeilysektorit kyseisessä mestassa sijaitsevat ilmeisimminkin useimmiten turkoosinsinisen meren ja rantabaarin vieressä tarjoten välipäivinä leppoisan lekotteluvaihtoehdon. Karpojen erikoiskirjeenvaihtaja Mikko Karjalaisella löytyy tähän Tonsain leppoisaan rantalomakiipeilyyn kuitenkin HC-vaihtoehto urmakkaan kattoboulderoinnin muodossa. Herra on viettänyt kyseisessä lokaatiossa useammankin talven ja vannoo kyseisen mestan kiipeilyn hienouden puolesta. Kun Mikko saavutti useamman reissun tavoitteensa, eli saavutti kyseisessä katossa kahdeksannen vaikeusasteen tason ”Gaeng Tai Pla, 8A” reitin muodossa, ei Karpoilla ollut muuta mahdollisuutta, kuin lähteä selvittämään mikä tämä nasta mesta oikein on.
Onnittelut ekasta kasista ” Gaeng Tai Pla” Tonsailla! Mikä meininki ja millainen reitti?
Paljon kiitoksia!
Meininki on kuuma, niin kuin reittikin. ”Gaeng Tai Pla” on heittämällä hienoin kattolinja jonka olen kiivennyt. Reitti perustuu kymmeneen kovaan muuviin, ja se jakautuu kolmeen osaan: Alkukruksi, pitkäveto + alaseiskamuuvi ja loppukruksi. Heti oli selvää, että tätä ei pelkällä voimalla kiivetä, tarvitaan jalat ja core.
Jalkabetan etsimiseen menikin pari sessioo. Coren täytyy olla kunnossa. Olin valmistautunut, mutta silti tuli vähän yllätyksenä, miten rankkaa tämä kattojyystö corelle on. Yhtenä kruksina mainittakoon vielä kuumuus.
Boulderointi Tonsailla ei ole luultavimminkaan tuttua edes dedikoituneimmille kiipeilyn harrastajillekaan. Osaatko kertoa kyseisen sektorin historiaa laajemmin/ millaisesta mestasta on kyse (kiipeilyn tyyli, reittien määrä/ skaala, miten sinne löytää, topot…)?
Tonsai tunnetaan paremmin Sport-, Multipitch- ja Deepwater solo -kiipeilystä. Pelkästään boulderoimaan tänne harvoin osataan tulla. Harmi sinänsä, sillä luolan boulderit ovat yhtä tasokasta kiivettävää kuin Tonsai Roofin köysilinjat, eli hienoja!
Luola, eli Temple Cave löydettiin kiipeilykäyttöön joskus 90-luvulla. Boulderointi luolassa starttasi todenteolla noin 15 vuotta sitten, kun saksalaislähtöinen Boulder Bill pamahti mestoille viidakkoveitsineen. Ensin olikin raivattava tiheä viidakkokasvusto luolansuulta, jotta saatiin tuuli puhaltamaan luolan läpi. Näin luolaa vaivannut kosteus saatiin pois. Hyttyset olivat myös olleet suuri ongelma, ja tällä toimenpiteellä hyttysetkin hävisivät. Ennen Billyä luolassa jo boulderoitiin, mutta en tiedä kyseisten karpaasien nimiä. Rajuu touhuu pimeessä kosteassa luolassa hyttysten syötävänä. Kova!
Luolassa on noin 70 reittiä, ja pari sairasta projektia. Kutosia on vähän, ja kiipeily alkaa Sandbag 7A -seteistä ja päättyy 8B -projektiin.
Otteista sen verran, että täällä on kaikki. Pintsivä, krimppivä, slouppii, poketteja, taskuja, sit on nuo tippukiviotteet, mitkä ovat tosi mielenkiintoisia. Rytingin Tommi sanoisi ”moniotteet”. Kivi on kalkkikiveä, ja otteet pääosin smooth!
Thaimaan topokirjasta (2018) löytyy luolan täydellinen topo. Kirja löytyy netistä, ja Tonsain Climbing Basecampistä. Basecampistä löytyy kaikki perustavara: köysiä, jatkoja, valjaita yms. voi myös vuokrata.
Miten sie paikkaan päädyit ja miten monta retkeä olet siellä viettänyt?
Päädyin Tonsaille täysin sattumalta. Olin reppureissulla, ja tapasin Billyn kun hyppäsin pois Ao Nangin bussista. Ao Nangista on lyhyt Long tail boat -ajelu Tonsaille, ja sit sitä jo ihmeteltiin luolassa. Täällä syttyi kipinä kiipeilyyn, ja nyt jo neljäs pyhinvaellusreissu Temple Caveen.
Mitä tulee ottaa huomioon? Varusteet, hyttyset, vaaralliset eliöt, majoittumiset, ruoka, muu tekeminen…?
Hyvin pärjää shortseilla, kiipeilykengillä ja mankalla. Pädit tulee talon puolesta. Varuilta kantsii olla hyttysmyrkky, osta se täältä, sillä Offi ei toimi. Tietty viidakon laidalla kun ollaan, niin tarkkana saa olla. Lähetyspäivänä piti ottaa ekstrapitkä tauko, kun 1,5-metrinen varaani halusi kulkea luolan poikki. Varastelevat apinat, makakit kantsii ottaa huomioon. Lutungit sen sijaan ovat leppoisia kavereita. Käyvät silloin tällöin ihmettelemässä kiipeilijöitä luolan suulta.
Majoitusvaihtoehtoja on monia. Tonsailla on muutamia resortteja ja bungalowialueita. Railay ja Ao Nang ovat ihan vieressä, joissa on paljon majoitusvaihtoehtoja. Krabi Town on myös hyvä vaihtoehto majoittua, varsinkin, jos tykkäät tulisista Thairuoista. Krabi Townin keittiö on Thaimaan parhaita, jos multa kysytään.
Löytyykö Thaimaasta muualtakin boulderointia?
Tonsailta, luolan ulkopuoleltakin löytyy boulderoitavaa. Rannalla Dum’s boulders, ja Railayn puolella Beach end boulders. Vesa Salosen käsialaa?
Khon kaen, Zoolander on hitokseen hieno bouldermesta Pohjois-Thaimaassa. Tietoja tästä löytyy instagrammista: khonkaenclimbingclub ja Facebookista: Khon Kaen Climbing Club.
Koh Taolta löytyy terävää, mutta hienoa laavakivikränkkiä. Siellä on innokas yhteisö, ja kiivettävää löytyy paljon. Paksunahkaiset, niinkuin mie, pystyy kränkkää parikin päivää putkeen. Tietoa löytyy: Facebook: The Bunker Koh Tao, ja Instagram: rockclimbingkohtao
Paras ajankohta tulla kiipeämään Thaimaaseen on tammi-, helmi- ja maaliskuu. Pohjois-Thaimaassa aikaisille linnuille voi tarjoutua ihan oikeita kitkakelejä.
—————————————————
Karpot kiittävät vaijerijänteistä maailmanmatkaajaamme Mesta-analyysin tekemisestä. Mikäli sinulla rakas lukijamme on aikaa ja intoa tehdä vastaavanlaisesta mielenkiintoisesta kiipeilykohteesta esittely, otamme sen mielellämme vastaan. Juttuehdotusta voi tyrkätä vaikka instan viestien tai karpollaon8a@gmail.com postin kautta.