Karpojen Alppispecial 1/2024

No niin! On aika niputtaa kotimaisen alppikiipeilyn alkutalvi. Homman laittaa kasaan pilottiluonteisesti tuore AlppiKarpomme Lauri! Nyt siis silmä kovana kyyläämään kieliasuja ja tekemään reklamaatiota somen puolelle 😉 Mutta siis, nyt unohdetaan istumalähtöjen mehustelut hetkeksi ja suksimme suoraan kohti suurempia mäkiä! Enjoy!

Jää ja mixed-kiipeily kotimaassa

Korouoman kotikenttäläiset Rovaniemen Vuoristoklubilta ovat päässeet lähettämään omia projektejaan, vanhojen mestareiden työmaalla nousukuntoa on päässyt ulosmittaamaan Niklas Dahlberg karauttamalla ketjuille Tapio Alhonsuon 2020 ensinouseman ”Ristihonka M9”. Ensinousurintamalla vaikeinta päätä edustaa Samuli Pekkasen M8+ SpaceX. Koroumassa on mainittavissa määrin pultattu ja ensinoustu myös helpompaa mixtaa, joten uutta tekemistä löytyy!

Ulkomaan hakkuhommat ja alppikiipeilyt

Välimereltä hakkukuntoa syksyyn 2023 noutanut Juho Knuuttila pääsi heti maistamaan kylmän kauden hedelmiä koti-Norjalassa. Juho ja Narvikin Skotti Orlando Addis avasivat Narvikin lähelle Sørdaleniin seutukunnan vaikeimpiin jää/mixed multipitcheihin lukeutuvan ”Et flygende besøk M7/WI4” vuoden lopulla. Imatran voiman siirryttyä Narvikista Tromssaan alkoi löytyä nopeasti tekemistä, Juho ja Tromssan oma Nils Hermann Wiggen suuntasivat Storfjordenin jääsektorille, jossa kammettiin mahdollinen ensinousu Storjordenin jämerälle pilarille. Juho ottaa kantaa greidiin vapaasti suomentaen seuraavasti: ”Jotkut reitit ottavat enemmän, kun antaa.” Kuulemma kiipeily on about hienointa Juhon eteen osunutta setupilta ja settingiltä, vaikeudeltaan ilmeisesti ei niinkään eritoten vaikeaa vaan enemmänkin pelottavaa.

Lienee myös huomionarvoista, että nuori mestari noteerattiin myös Piolets d´Orin ”significant accent” 2023 listalla. Tiettävästi kolmantena Suomalaisena listalle pääsi maaliskuussa Blokktindenille Eivind Jacobsenin kanssa noustun ”Entropi 1000 m/5b/WI5+/M6 R” pohjalta!

Jahka Knuutinaattorilla on sen verran tukeva tikkimista 2023 osalta niin alppiKarpo pyyti miestä ruotimaan ihan omin sanoin kohokohtia:

Rånkeipen

Viime talvena kiipesin Rånkeipenin lounaisseinälle kolme uutta linjaa. Lähinnä hiihtohuippuna tunnettu mäki piilottelee ehkä pohjoisen parasta mixtaseinää. Feissi on hyvin olosuhderiippuvainen, reittien muodostuessa syksyn sateista. Ekojen pakkasten aikaan feissi on täynnä jäätä mutta viimosena kolmena vuotena, syysaurinko on aina ehtiny sulattaa ohkasimmat jäät ennen kun ollaan ehditty sille. Anyways, siellä on nyt kolme hienoa reittiä täynnä jyrkkää laatukiikkua. 

– Arctic Circus, 250m (M6, WI6). SW face of Rånkeipen. With Alexander Nordvall. 2022.

– Polar Vortex, 100m (M6/WI6). SW face of Rånkeipen. Rope solo. 2023.

– Northern Twilight 100m (M7, WI6). SW face of Rånkeipen. With Joda Dolmans. 2023

Reka

Tästä löytyy karpoilta jo aika paljon juttua, mut haastiksen jälkeen kiipesin seinän keskireitin Orin ja Lassin kanssa. Linja on seinän vaikein ja jatkuvin. Kahdeksan pitsiä hermoja raastavaa trädiä. 

Olin käyny aikasemmin Saran kanssa sitä yrkkäämässä mut pakitettiin neljän ja puolen pitsin jälkeen. 

Paremmin valmistautuneena päästiin toppiin pari viikkoa myöhemmin. Ori teknos kruksipitsin ja me kakkosteltiin vapaasti. 

Eli vielä pitää mennä red pointtaamaan se ens kesänä. 

14 tuntia meni kiipeilyosuuteen. 

– Minotauros, 200m (7). SE face of Reka. With Sara Skoglund. 2023

– Iliad, 200m (7). SE face of Reka. With Joda Dolmans. 2023

– Rødpillaren, 225m (7+/A2 or 8-). SE face of Reka. With Lassi Meronen

Alppiseikkailut

Kotimainen alppikiipeilyskene nostaa taas päätään hiljaisempien koronavuosien jälkeen. Mainittavia vetoja mm. Henna Paalasen ja Markus Talvenmäen kesäretki Midin pohjoisseinän megaklassikolle Frendo Spurille 1200 m/D/5c. Myös Arttu Pylkkänen kävi keikalla samalla klassikolla muutamaa päivää aiemmin ja on herra on käynyt nauttimassa muutaman muunkin maukkaan alppiradan 2023. Tikkilistaan on sujahtanut mm. Meijen 800 metrisen eteläfeissin Pierre-Allain / Leininger TD/5+, Grand Flambeun Cuori di Chiaccio M7/200 m ja Barre des Ecrinsin 1100 metrisen eteläpilarin sekä napakka paketti erilaisia jääratoja Alppien alueelta.

Rimpiläisen Villen pikavisiitti Chamonixissa sai yllättävää lisämaustetta, kun Rovaniemen Vuoristoklubin Samuli Pekkanen & Lauri Hilander sattuivat pelipaikoille, muutaman päivän lämmittelyn jälkeen ryhmä löysi elokuun sääikkunassa tiensä Ison Jorman nortille eli Grandes Jorassesin legendaariselle pohjoisseinälle. Kolmen päivän alppiseikkailussa kellistyi Cassin-reitti eli paremmin Walker Spurina tunnettu voyage, reitin speksit 1250 m/ED/6a. Walkerille pääseminen vaatii noin 5–6 tunnin ja 1400 verttimetrin lähestymisen jäätiköllä sekä poistuminen 6–8 tunnin ja 3000 verttimetrin laskeutumisen, tähän päälle repun kanssa 1250 metriä kalliokiipeilyä tekee radasta nasevan vastustajan.

Patrik Seppi kävi vuodenvaihteen tienoilla 2022–2023 maistamassa ED- tason alppikiipeilyä Cristal in the Sky nimisellä reitillä Aiguille Marbrees länsiseinällä. Nuoria suomiurhoja vaikuttaa Nixissä pörräävän atm muitakin, Seppi ja Merosen Lassi kävivät naputtelemassa klassikkojääkiikku Fil a Plombin 700 m/TD-/III/4+/M4 vuoden 2023 viimeisinä päivinä.

Vuorikiipeily

Ylävuoripuolella 2023 tasankopantterien etulinjassa on viime vuosina vaikuttaneet pitkälti Paula Strengell ja Anni Penttilä. Paula suunnitteli alun perin reissua Dhaulagirille mutta erinäisten vaiheiden kautta päätyi yrkkäämään maailman viidenneksi korkeinta vuorta Makalua. 8485 metrisen Makalun topin Paula saavutti lisähapen kanssa 29.5.2023.

Penttilän Anni palasi kahdeksanneksi korkeimman kasitonnisen Manaslun pariin epäonnistuneen 2022 yrityksen jälkeen. Post-monsuunissa tänä vuonna olosuhteet olivat aivan eri luokkaa kuin erittäin lumisella ja lumivyöryisällä 2022 kaudella. Anni kommentoi Karpoille, että pienet taktiikkamuutokset ja hieman sallivampi aikataulu mahdollisti Manaslun topin saavuttamisen syyskuussa. Anni pyrki lisähapettomaan nousuun mutta käytti lopulta lisähappea huippuyrkällä. Kuulemma toppi maistui hyvältä kevään epäonnistuneen Makalun retken jälkeen!

Hakkukilpakiipeilyt

Hakkukilpakiipeilyrintama on vuosikausien erittäin aktiivisen kotimaisen osallistumisen jälkeen hieman viilentynyt mutta ei suinkaan niin etteikö sinivalkoista väriä kisarintamalta löytyisi! Sekä Henri Toivola että Eerika Lipsanen ovat kiertäneet Euroopassa Continental Cupia Slovakiassa (Henri 17/55, Eerika 9/23), Tšekissä (Henri 18/75, Eerika 13/35) ja Hollannissa (Henri 20/46, Eerika 6/29). Kauden 2023–2024 kisakalenterissa edessä on seuraavaksi Maailman cupia Koreassa, Sveitsissä ja Canadassa, joihin kaikkiin luvassa on kotimainen edustus. Lisäksi voidaan mainita, että Oulussa järjestettiin helmikuussa 2023 jääkiipeilyn junioreiden MM-kisat, joissa kotimainen hakkunuoriso teki maireata tulosta, kisaraportti löytyy Karpolan arkistosta kiinnostuneille!