oululaisen pohjaveden salaisuus? part I

Karpot ovat saaneet vuosien ajan epämääräisiä viestejä Oulun seudun kiipeilijöiden  poikkeuksellisista voimaominaisuuksista. Vuosi vuoden jälkeen tulee tunne, että lähes kaikki harrastajat kyseisessä kylässä kiipeävät parin vuoden päästä aloittamisesta vähintään kasia joko köydellä tai boulderina. Piileekö pohjolan pääkaupungin pohjavedessä jotain erikoista, onko heidän aamupuurossaan speciaaleja anabolisia ominaisuuksia vai onko kyse laumasta poikkeuksellisia geneettisiä lahjakkuuksia? Tai entäpä jos kyse on mahdollisesti jostain tyystin muusta… Tätä Karpojen erikoisosasto lähti Ouluun selvittämään ja sai oppaikseen kaksi pitäjän erityistä hahmoa: Jani ”Darthkukkis” Lehtolan, joka edustaa old school -osastoa ja Tuukka ”Tuukkeli” Simosen, jota Karpot pitävät yhtenä New school ryhmän potentiaalisimmista edustajista koko valtakunnassa.

Vietimme sankariparivaljakon kanssa yhteisen päivän haastattelun ja treenisession merkeissä. Tarkoituksena oli kartoittaa heidän näkemystään siitä, mikä tekee Oulusta erityisen paikan kasvaa vahvaksi ja potraksi. Bonariksi toiveena oli päästä ikuistamaan joitain Oulun legendaarisista ”Feats of Strength” voimasuoritteista ja pohtia miten ja miksi replicoita kannattaa kiipeilyn treenaamisessa käyttää.

Tuukan mukaan Jani on hyvä esimerkki siitä, miten pitkälle voi päästä jossain, jos vain haluaa tarpeeksi paljon

Kun Oulun Cavea laitettiin pystyyn vuonna 2002, luki mainosjulisteessa ”Haluatko kiivetä kuin Yuji?”. Lehtolan Jani ja Haapakosken Sami halusivat ja päättivät saman tien, että Merikosken muurin 7a:t eivät riitä tähän, vaan tavoitteena on kiivetä ainakin 8a:ta. Karpojen analyysisetien pohdinnan ensimmäiseksi syyksi oululaisiin hauiksiin nostammekin tavoitteellisuuden. Tavoitteellisuudella emme tarkoita rehentelyä, vaan uskallusta sanoa ääneen omat tavoitteet ja sen jälkeen tehdä härkäpäisesti töitä tuon tavoitteen eteen. Kun tavoitteellisuus yhdistetään esimerkkiin ja yhteisöllisyyteen on tuloksena se, että melko lailla kaikki yrittävät ainakin omalla maksimitasollaan ja joskus jopa hiukan sen yli. Yhteisöllisyyden ja esimerkin osalta voimakaksikko mainitsi treenipaikan Oulun Caven sekä Luohuan kiven merkityksen. Oulu on varmaan yksi viimeisiä paikkoja Suomessa, jossa on vanhan liiton cave (jos Suomen kesyrottayhdistyksen cavea ei lasketa). Tuukka mainitseekin, että kun kiipeilyä aloitti ja oli kuullut legendoja kovista paikallisista kiipeilijöistä ja cavelle tullessaan pääsi kiipeämään näiden kanssa tuli ajatus, että ”Miksi minäkin en kiipeäisi noin kovaa, kun nuokin tuossa kiipeää ja nehän on ihan tavallisia ihmisiä?”. Keväällä lähes kaikki Oulun alueen harrastajat kokoontuvat lumien sulaessa tuolle mainitulle Luohuan kivelle ja sama kaava toteutuu. Omat idolit kiipeävät siinä vieressä kovaa, niin miksipä en minäkin. Myös köysikiipeilyn osalta sama skenaario toistuu, paikka vain vaihtuu ja kilometrit lisääntyy… Kun eräs ystäväni pääsi Ouluun opiskelemaan ja edellä mainittu ”Yuji-jengi” otti hänet mukaansa Niemiselin lähikalliolle, toteutui hänenkin osaltaan sama kaava. Hän kiipesi yhden 7a:n ja b:n, jonka jälkeen hän loikkasi muiden perässä ekalle kasilleen ja kohta sen kellistikin.

Näin jälkeenpäin analysoiden nostan itse yhdeksi osatekijäksi myös positiivisen kilpailuhengen. Kuten Jani asiaa pohtikin, parhaimmillaan tämä seikka laittaa kaikki yrittämään vielä hiukan kovemmin ja huonoimmillaan vesittää edistymisen. Ainakin kyseisten herrasmiesten osalta ollaan vielä plussapuolella. Yhtenä esimerkkinä positiivisesta kilpailuhengestä nostan Moonboardin tikkilistan (klassisen 2016 settauksen), jonka Suomen listalla 10 parhaan joukosta löytyy 6 oululaista (Tuukan ollessa maailmanlistan 2.). 

Tässä Kiipeily-Karpojen syväanalyysi, katsokaa ihmeessä haastattelu sekä lähiaikoina eetteriin tyrkättävä treeniosio ja tehkää omat päätelmänne, mikä oululaisista tekee niin käsittämättömän vahvoja? Kommentoikaa myös rohkeasti ja kertokaa omat näkemyksenne asiaan! Kaiken kaikkiaan syvempi tutustuminen oululaiseen mielen maisemaan oli ilahduttava, lajimme pitää sisällään rakastettavia erikoisihmisiä, positiivisella tavalla erikoisia.