30 days of pain and misery, it´s worth it…

Jani Lehtola, yksi Suomi-kiipeilyn kovimmista työstäjistä kellisti pitkäaikaisen projektinsa ”Armottoman, 8B+” Mylliksellä toukokuun alussa. Janin kohdalla pitkäaikainen tarkoittaa toki hieman pitkäaikaisempaa, kuin meidän normaalien kuolevaisten kohdalla. Työstö alkoi yhdessä reitin ensinousija Sami Haapakosken kanssa vuonna 2014 ja vuosien varrella fyysisiä työstöpäiviä paikan päällä tuli yhteensä 30. Toki työstöön voinee laskea puolentoista sataa työstöpäivää replicalla Oulun Cavella!

Merkittävä muutos prosessiin tuli viime vuonna, kun Jani hankki elämänkumppaninsa kanssa sivukämpän Espoon huudeilta ja reittiä pääsi oikeasti työstämään nopeammalla syklillä ja samalla mikrobetan hakeminenkin oli mahdollista. Vuonna 2021 työstöpäiviä tuli 15 ja syksyä kohti beta, sekä kondis alkoi olla parempi kerta kerralta, samalla kuitenkin keli muuttui kosteammaksi ja kosteammaksi. Lopulta keli voitti ja paras yrkkä hyytyi syksyllä vika muuviin. Highpoint antoi kuitenkin sen uskon, että reitti on kiivettävissä, kunhan sille vain sattuu oikea mies oikeana päivänä. 

Talvella Jani teki treeniin pienen pieniä viilauksia otelautatreenin hienosäädön ja alavartalon voima/liikkuvuusharjoitteiden osalta. Myös keväälle ajoitettu fontsun reissu oli laskettu siihen aikaan, että se palvelisi sisällä lälleröityneiden nahkojen muuntoprosessissa lähetysnahkoiksi. Nämä tekijät toimivat ja reitti lopulta antautui toukokuun 3. päivä!

Karpojen silmissä Jani on ollut jo vuosia varsin erityinen urheilija, mutta tarkempi pohdinta lienee tämän lähetyksen osalta paikallaan. Herralla on ikävuosia tällä hetkellä 46 vuotta. Nopean taustatyön jälkeen 8B+ bouldervaikeutta on kiivennyt 40-vuotiaana ainakin Ben Moon ensinoustuaan ”Voyager assis, 8B+” -reitin. Äkkisiltään ei juuri muita tule mieleen. Ehkä Klem Loskot tai Tony Lamprecht? Kun yhtälöön lisätään vielä yhden käden vatsarullaus ja 15 sekunnin front lever 6mm listoista, on lista melko lailla lyhyempi. Niin tai näin, niin Janin suoritus on maailmanluokkaa!

Janin ”Armoton” replica Oulun cavelta


Tapansa mukaisesti herra on dokumentoinut koko prosessin erinomaisesti ja lopputuloksen voitte omin silmin todistaa seuraavasta videosta.

Armoton from Jani Lehtola on Vimeo.