Kuva: Antti Peltola

Boulder PM-kisat Tammistossa 15.- 16.3.2024

Vuoden 2024 boulderoinnin Pohjoismaiden Mestaruuskilpailut järjestettiin 15.- 16.3.2024 Kiipeilyareena Tammistossa hallin viimeisinä isoina kisoina. Aikuisten sarjoissa kudit jäivät tällä kertaa Laura Loikaksen pronssia lukuunottamatta hiukan piippuun kovista odotuksista huolimatta, mutta juniorisarjoissa menestystä tuli senkin edestä. Pääsimmekin haastattelemaan sarjojen: U16 Girls, U16 Boys ja U20Boys sarjojen voittajia heti tuoreeltaan.

Ennen haastatteluita kuitenkin tulokset sarjoittain. Kaikkien sarjojen kokonaistulokset löytyvät Problematorista.

Naiset

1. Sunniva Øvre Eide, NOR

2. Ingrid Kindlihagen, NOR

3. Laura Loikas, FIN

Miehet

1. Albin Meyer

2. Teodor Kirkebø

3. Thilo Schröter

U16, Pojat

1. Peetu Rintamäki, FIN

2. Vilho Talvisalmi, FIN

3. Matti Aziz, FIN

U16, Tytöt

1. Lumi Pellikka, FIN

2. Elunn Lova Grammeltvedt, NOR

3. Jenný Þóra Halldórsdóttir, ICE

U18, Pojat

1. Eemeli Nuutinen, FIN

2. Birger Thor, SWE

3. Leon Podkanski, SWE

U18, Tytöt

1. Clara Stricker, DEN

2. Emmelie Conders, NOR

3. Jessica Knifsund, FIN

U20, Pojat

1. Per Ravlo Caspersen, NOR

2. Gabriel Kern, SWE

3. Magnus Sierslev, DEN

U20, Tytöt

1. Emilia Andersson, SWE

2. Elise Mannerstråle, SWE

3. Rosa Arnold, FIN

Kuvat: Antti Peltola


Lumi Pellikka, U16 Girls Kultaa

Kuka on Lumi Pellikka ja miten olet päätynyt kiipeilyn pariin?

Oon kiipeilystä ihan sairaan fiiliksissä oleva junnu, jolla on loputon halu kehittyä ja treenata. Kiipeilen melkeen kaikissa mahdollisissa muodoissa sisällä ja sillon ku kerkee nii ulkonakin. Kiipeilyn pariin päädyin joskus 7-vuotiaana iskän mukana. Alotin Boulderkeskuksella junnuryhmässä joskus vuotta myöhemmin ja sit laji vei mukanaan. Kisakiipeily on innostanut ihan sieltä C/D ikäisestä asti.

PM-kultaa F16 sarjassa, Onnittelut! Oliko tämä tähänastisen kisaurasi kohokohta?

Joo, tää lukeutuu ehdottomasti mun lyhyen kisauran kohokohtiin! Kova työ ton tuloksen eteen on tehty ja tuntuu tosi hyvältä nähdä mihin se johti! :))

Sulta löytyy mitaleita lähes kaikista kiipeilyn olomuodoista (speed, jää, lead, boulder, jopa vuori? 🙂 …) Onko joku osa-alueista eniten sydäntä lähellä, vai onko kaikki kiipeily vaan siistiä?

Joo mä harrastan kiipeilyä melkeen kaikilla sen osa-alueilla ja kaikki kiipeily on kyllä siistii! Viimeaikoina focus on ollu kisakiipeilyssä, niin boulderia ja liidiä on sisällä tullu treenailtua kaikista eniten. Kisaboulder on ehkä eniten mun juttu. Liidissä on kyllä kans oma viehätyksensä mut tuntuu, että se on usein vaan sillon kivaa kun siinä on hyvä. 

Jatkona edelliseen. Koetko, että olisit jossain lajissa muita lahjakkaampi ja jos koet, niin miksi?

Oon varmaan noista edellä mainituista boulderoinnissa lahjakkain ja lead tulee ihan siinä perässä. Boulderointi varmaan siksi, että se on ollut ihan pienestä asti mun lemppari kaikista kiipeilyn lajeista ja luontaisesti sen treenaamiseen on eniten ollu intoa.

Mikä kisakiipeilyssä on parasta?

Kisat on mun treeniohjelmassa aina se, mihin jokin treenikausi ja kova työ loppuu ennen kuin uusi alkaa. Siinä aina innostaa, kun treenit huipentuu siihen kisaan ja näkee sen tuloksen minkä eteen on tehnyt töitä, oli se sitten positiivinen tai negatiivinen kokemus. Kisoissa ja niitä ennen aina käy sellasta tietynlaista peliä pään sisällä ja se kans kiehtoo mua tosi paljon. Kisakiipeilyssä parasta on myös se adrenaliini ja miten sen voi muuttaa vahvaksi suoritukseksi kisatilanteessa. Toisin sanoen se kisafiilis- ja tilanne, joka tuntuu aina yhtä kuumottavalta.

Kenen kanssa ja miten treenailet (valmentajat, treenikaverit, missä…)?

Mä koen olevani Kiipeilyareenan kasvatti eli siellä treenailen Enni Bertlingin ja Olli Antikaisen valmennuksessa Team Kiipeilyareenan junnujen kaa. Aina vähän mitä milloinkin tulee treenattuu tulevien kisojen mukaan.

Päädyit kaudella 2023 kisailun ohella varsin vaikuttavasti myös pihapuuhiin. Mitkä reitit/ paikat nousevat merkittävimpinä mieleen?

Viime vuonna ei jäänyt kauheesti aikaa ulos kisakiipeilyn ohella, mutta käytiin iskän kans kesällä pohjois-Norjassa ja syksyllä Italiassa Arcossa kiipee sporttia. Mieleen jäi erityisesti trädihommat, joihin ekaa kertaa viime kesänä sai kunnon kosketusta Lofooteilta Presteniltä ja Baugenilta

Eikö Baugen vaikuttanut yhtään kuumottavalta kisakiipeilijän näkövinkkelistä 😀?

Joo Baugen oli kyllä paikka, johon haluun asap uudestaan! Ihan sairaan siisti mesta ja niin laadukasta reittiä. Ja joo, trädiliidi on aina aika kuumottavaa varsinkin tälleen semi aloittelijana, mut se on varmaan se miks se on kivaa. Trädi kyllä tavallaan kiinnostaa ja metrejä ja kokemusta olis kiva saada lisää ens kesänä!

Tavoitteet kaudelle 2024 sekä kisarintamalla, että ulkokiipeilyssä?

Kisakiipeilyn puolelta tärkeimpänä kisana tähtäimessä tälle vuodelle on varmaan syksyn EYCH Ranskassa, johon lähdetään koko maajoukkueen voimin! Siellä pääsee kisaamaan boulderissa sekä liidissä. Katse ja treenit siis suuntaa sinne! Alkukauden päätavoite oli tää PM-boulder joka meni aika nappiin, joten aika lupaavasti lähti tämä kausi käyntiin. Ulkona mun haaveissa on ollu jo pitkään päästä projektoimaan jotain vaikeeta sporttia Niemiseliin Ruotsiin, ehkä jo tässä ihan lähitulevaisuudessa. 

Sponsorit?

La Sportiva Finland tukee mua mun kiipeilyissä! 😀


Eemeli Nuutinen, U18 Boys Kulta

Viimevuotinen hopea vaihtui PM-kultaan, mikä fiilis?

Mahtava fiilis! Karsinnat meni hyvin ja finaali vielä paremmin. Reitit sattu hyvin tyyliin ja kiipeily onnistu. Tuli kyllä tosi yllätyksenä voittaa A sarja ensimmäisenä vuonna.

Kehuimme jo viime vuonna sinun kisapäätäsi. Koetko itse, että sytyt kisatilanteessa erityisen hyvin (kuten tämän vuoden kisassa boxireitillä numero 2.)?

Joo kyllä kisoissa menee usein paremmin. Finaaleissa varsinkin oli sopiva jännitys, joka kyllä auttoi varsinkin tolla reitillä.

Miten tämänkertainen kisarupeama sujui, mihin olit erityisen tyytyväinen ja mitä haluaisit korjata ensi kertaa varten?

Kisat meni kokonaisuudessaan hyvin ja myös valmistautuminen. En tehny mitään tyhmiä virheitä reiteillä ja tarvittavat topit tuli. Voimaa ja dynoja pitää kyllä eteenkin kehittää paljon. Niissä jään usein paljon muiden taakse.

Valmistautuminen tämän vuoden PM-kisoihin piti sisällään muun muassa retken Siuranaan, josta tuliaisina tikkilistalle päätyi ”Terrones de Azúcar, 8a+”. Minkälaisesta reitistä on kyse ja minkä verran se otti eforttia.

Joo näin tosiaan oli. Reitti oli todella hieno linja Siuranella sektorilla. Alussa oli pari vaikeempaa muuvia hänkillä, sitten sai hyvä levon ja kruxi on tiukka krimppi boulder. Kruxi sisältää noin 10 muuvia ja sen loppuosa on tosi herkkä. Reitti meni aika helposti tokana päivän, kun sitä koitin.

Karttuiko tikkilista muilla mieleen painuneilla reiteillä?

Meni yksi 8a ”Alice Springs” Italiassa, Oltre Finalessa. Sekin oli hieno ja pitkä reitti ja melko tasainen. Tarkoituksena oli kiivetä enemmänkin vaikeita, mutta sadepäivät sotki suunnitelmia. Siuranaan jäi kyllä tosi paljon houkuttelevia linjoja.

Mihin osa-alueisiin olet tällä treenikaudella erityisesti keskittynyt?

Oon keskittynyt erityisesti voiman saamiseen. Kampustelen aina treenien alussa ja käyn enemmän salilla. Oon myös tehny paljon koordinaatioita ja kiivenny treeniseinällä.

Kauden 2024 tavoitteet ulkona ja sisällä? Oletko jo ennättänyt testaamaan ”Omaa planeettaa” tällä kaudella?

Sisällä tavoitteet ovat tietenkin kisoissa. PM-kisat oli yksi päätavoitteista ja ne menikin nyt mainiosti. Tavoitteena olisi myös pärjätä paremmin Euro tasolla.

Ulkona tavoitteet on kiivetä paljon 8:sin reittejä. Tavoitteena olisi myös päästä vaikeempia linjoja boulderissa ja köydessä. En oo Oma planeettaa vielä ehtinyt kokeilla, koska keskittyminen ollut lähinnä kisoissa.

Sponsorit?

Sain tälle vuodelle LaSportivan sponssin. Siitä on ollut paljon iloa vaatteiden ja kenkien muodossa.


Peetu Rintamäki, U16 Boys Kulta

Viimevuotinen PM-sijoitus parani 20 sijaa, mikä fiilis?

Hyvä fiilis on, mutta viime vuoden sarjassa oli paljon enemmän osallistujia.

Miten karsinnat ja finaali mielestäsi sujuivat omalta osaltasi? Missä onnistuit erityisen hyvin ja mitä voisi vielä parantaa ensi kertaan?

Karsinnat sujuivat yllättävän hyvin. Tuntui kuitenkin siltä, että onnistuin finaaleissa vielä paremmin. Olisin voinut ottaa hieman vähemmän yrkkiä muutamaan reittiin.

Mitä talven treenikausi on pitänyt sisällään ja kenen kanssa olet treenannut (onko sulla valmentajaa)?

Santeri Turkulaisen vetämässä nukk -ryhmässä 3 kertaa viikossa ja omia treenejä fiiliksen mukaan.

Mikä kisaamisessa on parasta?

Kisaamisessa on parasta se, kun pääsee haastamaan itseään.

Tavoitteet kaudelle 2024 kisailun ja ulkokiipeilyn osalta?

Tavoitteita 2024 kisailuun ei enään ole, kun en ole maajoukkueessa. Ulkokiipeilyssä olisi kiva nostaa tasoa.

Sponsorit?

Sponsoreita ei ole vielä

Kuva: Antti Peltola