Kuva: Antti Peltola

Boulderoinnin SM-kisat Tammistossa 31.3.- 1.4.2023. Nuoruuden lopullinen läpilyönti!

KiipeilyAreena Tammisto ja Kiipeilyurheilijat ry. järjestivät 31.3.-1.4.2023 SM-Boulder 2023 Vantaan Tammistossa. Kilpailun johtaja oli Enni Bertling ja pääreitintekijä ranskalainen Yann Genoux, jonka kanssa reiteistä vastasivat KiipeilyAreenan reitintekotiimin Sauli Kiema, Andy Gullsten ja Ilari Kelloniemi. Päätuomarina toimi Taneli Aunio.

SM-Boulder järjestettiin ensimmäistä kertaa formaatilla, jossa mukana oli karsintojen ja finaalin lisäksi semifinaalivaihe, ja näin ollen kilpailu oli kaksipäiväinen. Perjantai-illan karsintoihin osallistui 25 naista ja 46 miestä, joista semifinaaleihin eteni 20 kilpailijaa per sarja. Karsintojen voittajiksi kiipesivät naisista jaetulla ykkössijalla Jessica Knifsund ja Saana Pihlatie sekä miehistä Tomi Salo. Lauantaiaamupäivän semifinaaleissa tiensä finaaliin kiipesivät sijoituksen mukaisessa järjestyksessä miehistä Tuukka Simonen, Riku Sinivirta, Axel Lindfors, Tomi Salo, Joonas Salmi ja Ilmari Piiroinen. Naisista finaaliin pääsivät Jessica Knifsund, Rosa Arnold, Sayaka Suzuki, Saana Pihlatie, Tuuli Lappalainen ja Iiris Heikkinen. Karsinnoissa kärkeen sijoittunut Saana loukkasi harmillisesti toisella semifinaalireitillä sormensa, mutta kiipesi siitä huolimatta hienosti itselleen finaalipaikan. 

Loppuunmyydyn tapahtuman finaalissa yleisö sai jännitystä ns. koko rahan edestä, sillä finaali oli todella tiukka. Naisten mitalisijat ratkesivat lopulta semifinalisijoitusten perusteella, kun sekä Sayaka ja Saana toppasivat kaikki neljä finaalireittiä. Myös naisten pronssisijasta käytiin tiukka kamppailu, kun Jessica ja Rosa toppasivat molemmat kolme finaalireittiä, jolloin ratkaisevaksi nousi yritysten määrä.

Miehissä Tuukka ja Axel toppasivat molemmat kolme neljästä finaalireitistä, ja mitalisijat ratkaisi yritysten määrä. Samoin kävi pronssimitalin kohdalla, jonka sai lopulta yritysten määrän perusteella Tomi oltuaan Joonaksen ja Rikun kanssa toppien ja zonejen suhteen tasatilanteessa. 

– Saara Savolainen, Suomen Kiipeilyliitto –

SM-Boulder 2023 mitalistit

Naiset

1. Sayaka Suzuki (BK Climbers)

2. Saana Pihlatie (Kiipeilyurheilijat)

3. Jessica Knifsund (Kruxi ry.)

Miehet

1. Tuukka Simonen (Oulun Cave)

2. Axel Lindfors (Kiipeilyurheilijat)

3. Tomi Salo (Kiipeilyurheilijat)

Karpot saivat tuoreeltaan kummankin sarjan voittajat vastaamaan muutamaan tarkentavaan kysymykseen!

Sayaka Suzuki, hopea vaihtui tänä vuonna kullaksi!

Valtavat Onnittelut! Viimevuoden SM-hopea vaihtui kultaan, mikä fiilis?

Kiitos paljon!! Olin tosi yllättynyt ja tietty ihan superinnoissani, että voitin tän vuoden SM-kisat. Meillä oli niin kova sarja täynnä ihan tosi vahvoja aikuisia ja nuoria, että voittaminen tuntui kyllä koko kisan ajan mahdolliselta, mutta samaan aikaan tosi haastavalta.

Mikä fiilis kisoista kokonaisuudessaan (karsinnat, semit, finaali)? Mikä meni enemmän kuin hyvin ja jäikö parannettavaa ensi kertaan?

Kokonaisuudessaan sanoisin, että kisat menivät hyvin, mutta karsinta- ja semifinaalikierroksilla tuli esiin kyllä tiettyjä kehityskohteita. Erityisen hyvin omasta mielestäni näissä kisoissa onnistuin psyykkisen puolen kanssa, kun sen kanssa nyt on ollut kisoissa aina jonkun verran ongelmia.

Suosikkireitit näistä karkeloista?

Ehdottomia suosikkeja oli finaaleista ensimmäinen ja viimeinen reitti. Molemmat oli melko lailla mun tyylisiä ja varsinkin viimeisessä reitissä oli hienoja kisatyylisiä mooveja.

Onko sulla valmentajaa/ miten valmistauduit?

Valmentajana mulla toimii oma isä. SM-kisat olivat kevään päätavoitteena, joten treenisuunnitelma oli sen mukaisesti tehty ja olkapäävamman jälkeisen treenaamisen estymisen takia viimeiselle neljälle – viidelle viikolle mukautettu.

Viikko sitten karsiuduit niukasti finaalista PM-kisoissa, jäikö jotain hampaankoloon?

PM-kisoissa olisi ollut tosi kiva päästä finaaleihin, sillä reitit siellä vaikuttivat itselle sopivilta. Karsintaformaatti oli kuitenkin SM-kisoista poikkeava ja ehdottomasti itselle psyykkisesti haastava, mihin nähden suoriuduin ihan hyvin, vaikka parannettavaa onkin. 

Teillä on U18 -ikäsarjassa aika mahtava porukka. Antaako tuommoinen ”Tehotyttöjen” porukka sulle lisää intoa, vai aiheuttaako keskinäinen kisaaminen paineita?

Meillä on ihan superkova sarja nyt taas tänä vuonna ja yleensähän se motivoi suoriutumaan paremmin, kun pääsee kisaamaan niin kovan porukan kanssa. Tietty se myös aiheuttaa jonkun verran paineita koska meitä on niin monta, mutta pidän kuitenkin siitä, että kisoissa pääsee antamaan ihan kaikkensa.

Onko sulla erityistä tapaa käsitellä kisapainetta eristyksessä kisan aikana (kuunteletko musaa, käytkö mielessä seuraavaa reittiä…)?

Mulla ei ole mitään vakiintunutta tapaa, mutta näissä kisoissa koitin eristyksessä muistella tulevaa reittiä ja pysyä mahdollisimman rauhallisena. Huomasin kuitenkin, että eristyksessä minun oli pakko koko ajan tehdä jotakin, esim. kävellä, heilutella sormia yms, jotta saisin vähennettyä stressiä ja pitämään ajatukset kasassa.

Onko kisaaminen toistaiseksi etusijalla, vai kiinnostaako ulkokiipeilykin?

Kisaaminen on ehdottomasti etusijalla enkä ole nyt pariin vuoteen käynytkään ulkokiipeilemässä. Ulkokiipeily on kuitenkin jotain mitä voisin taas jossain vaiheessa aloittaa uudelleen esim. kesäisin, kun kisoja ei ole niin paljoa.

Ketkä saa kiitosta osakseen sun kullasta (vanhemmat, sponssit, kisakaverit…)?

Erityisesti minua tukeva perhe ja isä, joka valmentaa minua. Tietysti myös kaikki kisa- ja treenikaverit, jotka motivoi ja tukee minua.

Tavoitteita kauteen 2023/ tulevaisuuteen? Ja onnittelut vielä, saitte aikaan mahtavan draaman!

Boulderin osalta nämä SM-kisat olivat päätavoitteena. Sen lisäksi heinäkuussa järjestettävät speedin SM-kisoissa hyvin pärjääminen on tähtäimessä.

PS: Monta leukaa menee tällä hetkellä? 😁

Puhtaasti ehkä 15?

Miten miesten mestaruuden voittaneen Tuukka Simosen hauikset ovat niin viime vuodesta pullakoituneet?

Onnittelut, sait jatkettua SM-kultaputkeä viime vuodesta! Mikä fiilis?

Suuret kiitokset! Kyllähän se mestaruus hyvältä maistuu, mutta maistuis varmasti vielä paremmalle jos Andy olis uskaltanu tulla kisaan mukaan 😄

Viime viikonlopulta PM-pronssia Norjasta, onnittelut samalla siitäkin! Jäikö PM-kisoista jotain hampaankoloon, vai oliko siistiä huomata, että on samalla tasolla kuin kansainväliset kisatykit Hannes ja Thilo?

PM-kisoissa jäi kyllä harmittamaan, kun kolmesta ihan saatavilla olevasta topista käteen jäi pelkkiä zoneja. Hyvä fiilis kuitenki jäi niistäkin kisoista kun huomas, että ero Thiloon ja Hannesiin on selvästi kaventunu viime vuodesta.

Onko näillä kisoilla eroa, eli onko jännitys erilainen kotikisassa kuin ulkomailla?

SM-kisoissa jännitys tulee lähinnä omista ja yleisön asettamista odotuksista, että kisat pitäisi voittaa ja mielellään selvällä marginaalilla (Kun Andy ei osallistu). PM-kisoissa paineet on selvästi pienemmät, mutta kauden ekat kisat jännittää aina vietävästi, kun ei oo varmuutta omasta ja muiden kondiksesta.

Näissä kummassakin kisassa reitit ovat olleet aimmasta poiketen hiukan skaalan vaikeammasta päästä. Koetko, että se sopii sulle jopa paremmin?

SM- ja PM-kisoissa toivon aina vaikeita reittejä, koska maksimikiipeilyssä en yleensä näissä kisoissa jengille häviä. Paitsi Thilolle ehkä joskus 😂

Miten talven treenikausi sujui opiskelujen ohessa? Teitkö kiipeilyn ohella jotain muutakin treeniä, kun hauikset ovat pullakoituneet viime kaudesta kaksinkertaisiksi? 😁

Treenikausi sujui aika mallikkaasti ilman turhia vammoja tai suurempia sairasteluja. Opiskelutkaan ei treenejä haittaa, kun käy pelkillä pakollisilla luennoilla. Treenit mulla koostuu pitkälti kiipeilystä ja treeniseinällä campustelusta. Talven aikana keskityin paljon Daniel Woods -tyylisten bodytension muuvien kehittämiseen, en tiiä oisko se sit vaikuttanu hauisten ympärysmittaan 😃

Onko tavoitteena kiertää kaudella 2023 Maailmancupia tai Eurocupia? Mites kisapuoli muutoin, kiinnostaako edelleen?

Kisaaminen kiinnostaa edelleen paljon ja MC/EC -kisoja tulee varmasti tänäkin vuonna käytyä.

Pääsitkö testaamaan SM:ien jälkeen Burdenia? Miten sujui?

Burdenilla meno oli aika väsynyttä SM-kisojen jälkeen, mut sain kuitenkin ne kaks helpohkoa keskiosan muuvia tehtyä aika nätisti ja vika muuvi oli lähellä kans. Ekaa muuvia testasin vaa yhen kerran ja tokaa muuvia en oikee pystyny testaa, kun nahat meinas pettää 😅 I’ll be back!

Mites ulkokiipeilytavoitteet kaudella 2023 Burdenin ohella? Onko Kivinevan projektissa tapahtunut edistystä?

Kevään tärkein tavote on saada kehitystä Kivinevan megaproggiksella. Sain sen viime vuonna kiivettyä kahteen osaan, mutta sendaaminen oli vielä aika kaukana. Etelässä kovasti kiinnostelee Listerie assis ja Kannabis muiden napakoiden linjojen ohella. Kesällä on sit tiedossa Rocklands reissu ja loppuvuodesta mahdollisesti joku Euroopan kiertue. En oo näille reissuille vielä mitään tarkempia tavotteita kerenny asettamaan, mutta jotaki kovvaa ois tarkotus kiivetä.

Kenelle menee kiitoksia kisamenestyksestä (porukat, sponssit, Saleeliksen kannustus 😅)?

Kiitoksia voisi heittää vaikka kelle, mutta päällimäisenä mieleen tulee mua jo pitkään tukenut Oulun Kiipeilykeskus, seura ja treenimesta Oulun Cave, vanhemmat sekä tietysti LNL Climbingin jätkät ja muut Oululaiset (ja Iiläiset) kaverit 😎

Mikäs juttu teidän LNL climbing -kollektiivi on ja ketä siihen kuuluu?

LNL Climbing on kaikessa yksinkertaisuudessaan Suomen coolein ja hauskin kiipeilymedia, johon myö pusketaan laidasta laitaan kontenttia pääosin Youtuben ja Instagramin puolella. Kannattaa kaikkien laittaa seurantaan sillä isoja juttuja on luvassa!

Onnittelut vielä! Karpojen kaino toive on instalive Burdenin sessioista ja mahdollisesti sama juttu Kivinevan projektin osalta?

Ei kehannu laittaa burdenilla liveä päälle ku oli nii väsyny meno 😅

Kivinevalla on aika surkee nettiyhteys, mut pitää kattoo jos sen liven sais siellä toimimaan.

Ja se mahdollinen live tulee todennäköisesti olemaan lnl climbingin youtube-kanavalla!

KUVAT: Antti Peltola (https://anttipeltola.kuvat.fi/kuvat/climbing/boulderSM2023/)