ERIKOISBOULDERIT, Osa 5: Maneater

Reitti: Maneater

Vaikeus: Fb 7A

Sijainti: Maneater, South Grottan. Ahvenanmaa

Ensinousija: Anssi Laatikainen, 2019

Kuvaus: Kattohalkeama, Isolla H:lla

Ei jumalauta mikä työmaa

27crags, julkinen tikkilista

 Erikoisboulderisarjan toistaiseksi viimeisessä jaksossa tutustumme ahvenanmaalaiseen erikoisuuteen, 12 metriseen kattohalkemaan South Grottanin Maneater-sektorilla. Kyseisen erikoisuuden löysi ja avasi Ahvenanmaan viime vuosien ahkerin pioneeri Anssi Laatikainen, jonka kädenjäljestä sekä puhujanlahjoista voimme kiittää myös alueen parantunutta access-tilannetta.

Onpahan jotain mitä mummona muistella

27crags, julkinen tikkilista

Kyseinen sektori ja pari sen viereistä, kuten Bonsai land löytyivät Anssin toimesta puolivahingossa. Herra oli pohtinut, ettei varsinaisen Grottanin ympäristöstä voine löytyä enää kiivettävää, sillä Tomikin on siellä käynyt jo vuosia (tai vuosikymmeniä) sitten. 2018 Anssi päätti kuitenkin pakata jonkun random-session aikana pikkumiehen rattaisiin ja lähteä kartoittelemaan maastoa. Muutaman sadan metrin päässä pääalueesta tien laidassa häämötteli kanjoni, jonka pohjalta kuitenkin löytyi kattojen rykelmä, josta tämä kyseinen kattohalkeama oli heti pistänyt silmään.

Mitä tämä on? Paskaa vai timanttia? En osaa päättää. Pahaa teki ku oli topannut.”

27crags, julkinen tikkilista

Anssi oli toki nähnyt joitain WideBoysien videoita ja pääsikin niitä tässä röörissä ihan oikeassa elämässä testaamaan. Koska jammailusta ei hirveää kokemusta ollut, niin paini röörin kanssa otti miehestä ihan oikeasti mittaa. Tämänkaltaisen reitin greidaaminen on melko lailla mahdoton tehtävä jo sen vuoksi, että osa mahtuu reittiin korkeammalle, toiset taas joutuvat käytännössä kiipeämään sen kattona käyttäen kneebareja, chickenwingsejä ja kaikkia muitakin ruumiinjäseniä, joita halkeamaan vai saa sullottua. Tärkeintä on kuitenkin se, että reitin kiipeäminen jättää harvan ilman vahvaa elämystä. Anssi mainitsee myös, että kyseisen reitin kanssa painiskelun jälkeen uusia (ja vanhoja) kivituttavuuksia tulee katsottua ihan uusin silmin. Viimeisin kyseisenkaltainen ahaa-elämys oli tapahtunut kesällä visiitillä ystävä Jukka Törmän kiville Ylistarossa. Siellä Anssi oli bongannut monsteriprojektin kivien välisessä kattohalkeamassa. Anssi oli Karpojen kanssa samalla linjalla siinä, että jokaisen kiipeilyn harrastajan kannattaa ehdottomasti pitää silmänsä auki tämänkaltaisten helmien varalta. Tipsinä Maneateria varten Anssi mainitsee, että halkeaman sisäpuoli saattaa näyttää märältä vaikka ei olisikaan, joten tilanne kannattaa varmistaa mönkimällä rööriin sisälle. Pitäkää halkeamassa myös varanne, sillä kesällä kuulin tapauksesta, jossa eräs kiipeilyn harrastaja meinasi saada aikaan mittavan pelastusoperaation jammattuaan itsensä jumiin kyseiseen syömäriin. Tilanne pelastui onneksi tuolloin, kun kyseinen herrasmies pääsi hivuttautumaan hiukan ylöspäin…

ensin mä olin et ei vittu mut sit mä olin et ei saatana

27crags, julkinen tikkilista