ERIKOISBOULDERIT, OSA IV – Flyygeli 7B

Reitti: Flyygeli

Vaikeus: Fb 7B

Sijainti: Kärsämäki, Turku

Ensinousija: Olli-Petteri Manni, 2000ish

Kuvaus: Mantteli, isolla M:llä

 Erikoisboulderikierroksen neljännellä etapilla pysähdytään Turkuun ja tarkemmin Kärsämäelle. Reitin ensinousijaksi vaihtuu O-P Manni ja tyylikin muuttuu dramaattisesti halkeamatyylisestä painista kaikkien rakastamaan (tai vihaamaan) manttelointiin. Esiteltävä erikoisuus ja manttelien helmi on Fontainebleausta löytyvän eliminaattiklassikko ”Le Piano a` Queue” -boulderin hienompi ja vaikeampi isoveli. Erityisen hienoksi tämän erikoisklassikon tekee se, että sen ratkaisuun ei ilmeisimminkään löydy minkään näköistä ”lurppausbetaa” jostain pienestä krimpistä vetämällä, vaan kyseessä on rehti ja aito mantteli. Manttelikohdasta on koetettu harjailla krimppien toivossa jäkäliä joka kevät jo parinkymmenen vuoden ajan, mutta kovasta yrityksestä huolimatta niitä ei ole löytynyt.

Reittiin kuuluu myös mystiikkaa ja tarinoita. Eräässä näistä paikallinen kiipeilijälegenda oli koiranulkoilutuslenkillä tullut paikalle eteläsuomalaisen kiipeilijäpossen ollessa reitin työstöpuuhissa. Kyseiset posset olivat pohtineet, että reitistä on ilmeisesti hajonnut jotain, koska huukkikohta on niin herkkä, ettei siinä kantapää pysy millään. Legendan mukaan kyseinen urho oli tällöin pyytänyt jotakuta retkikunnan jäsentä pitämään koiran liekaa hetken ajan, lainannut herroilta mankkaa ja mantteloinut itsensä kiven päälle lenkkarisillaan… 

Kärsämäen boulderalueella tapahtuu valitettavasti dramaattisia muutoksia ja ilmeisesti kivien kohdalle ollaan rakentamassa jotain. Tästä syystä osa kivistä on jo räjäytetty huitsin hittoon ja myös ”Perinnekivessä”, jossa ”Flyygeli” sijaitsee on myöskin raksit kyljessä räjäytystyötä varten. Joten jos meinaat kyseisen klassikon kellistää, Karpot suosittavat kiirehtimään lähetystyössä tai vaihtoehtoisesti kiinnittämään ketjuilla riittävän määrän ihmisiä kiven kylkeen räjäytystöiden hidastamiseksi… Tarkempaa betaa tällaiseen toimintaan Karpoilla ei ole tarjoilla, mutta sitähän voipi kysyä vaikka Greenpeacen touhuposseilta.

Jos jollakulla on tietoa vaikeammasta, tai hienommasta manttelista kuin tämä kyseinen mestariteos, otamme tiedon mielellään vastaan sen dokumentointia varten.

Katso alta ensinousijaherrasmiehellä höystetty betavideo alta!