FinIce 2024

Alle 20-vuotiaille kultaa myös yleisessä sarjoissa

Lauantaina Oulussa mittelöitiin jääkiipeilyn Suomen mestaruuksista ja kansainvälisen Continental Cup -osakilpailun voitoista. Continental Open -kilpailun alle 20-vuotiaiden naisten ja miesten voittajat keräsivät samalla suorituksella kultamitalit myös yleisessä sarjassa.

Oulun kiipeilyseura isännöi lauantaina kansainvälistä FINICE2024 -jääkiipeilykilpailua. Kilpailu käytiin lead- eli vaikeuskiipeilyssä. Alle 20-vuotiaiden sarjassa kilpailleet Liechtensteinin Lorena Beck sekä Espanjan Jorge Veiga Rodríquez voittivat omien sarjojen lisäksi kultaa myös naisten ja miesten yleisissä sarjoissa. Rodríquez kiipesi reittiä hienosti aivan tornin huippuun, mutta aikaraja ylittyi täpärästi ennen viimeisiä otteita. 

Suomen Pauli Salminen kiipesi miesten sarjassa hopealle, voittaen samalla SM-kultaa. Suomalaisista naisista parhaiten kiipesi Vilja Helin, joka voitti SM-kultaa alle 20-vuotiaiden lisäksi myös naisten sarjassa. Nuorten Youth Open -kilpailussa nähtiin myös suomalaisten tuplavoittoja, kun alle 16-vuotiaiden naisten sarjassa kultaa kiipesi Lili Boijer-Spoof ja hopealle Lumi Pellikka. Alle 18-vuotiaiden miesten sarjassa kultaa vei Suho Nio ja hopealle kiipesi Aaro Sihvonen.

Reitintekijöinä kilpailussa toimivat suomalainen Enni Bertling ja japanilainen Masato Nakajima. Kilpailu oli ensimmäinen kansainvälisen tason jääkiipeilykilpailu, jossa pääreitintekijänä nähtiin nainen. Lisäksi kilpailun finaalissa naiset ja miehet kiipesivät samoja finaalireittejä, mikä ei ole aivan tavallista – naisilla suoritukseen oli annettu hieman enemmän aikaa.

Lead- eli vaikeuskiipeilyssä pisimmälle kiivennyt kilpailija voittaa. Suoritukseen on annettu maksimiaika reitin ja sarjan mukaan. Vaikka lajin nimi on jääkiipeily, niin lajissa kiivetään pääasiassa vanerisilla pinnoilla, joille on tehty kilpailureitti erilaisilla otteilla ja muodoilla. Kiipeilijällä on käsissään hakut, jotka hän voi asettaa vain merkityille otteille. Kiipeilijän kengissä on lisäksi metalliset kärkipiikit, joiden avulla jalat voidaan potkaista kiinni seiniin ja muotoihin. Suoritus päättyy, jos kiipeilijä pudottaa hakun tai hän tipahtaa köyden varaan. Jääkiipeilyssä nähdäänkin jännittäviä tilanteita, jolloin hakut lentävät ja putoaminen tulee yllätyksenä myös kiipeilijälle itselleen.

FINICE2024 oli kahdeksas peräkkäinen jääkiipeilyn arvokilpailu Oulussa. Kilpailu järjestettiin Oulun kiipeilyseuran kiipeilytornilla. Muualla Pohjoismaissa ei ole vastaavia tornirakenteita eikä niissä ole järjestetty jääkiipeilyn arvokilpailuja. Kansainvälisen kiipeilyliitto UIAA:n Continental Cup -kiertue sisältää tällä kaudella 7 aikuisten osakilpailua ja 5 nuorten osakilpailua Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Oulun kiipeilyseura järjesti tapahtuman yhteistyössä Kansainvälisen kiipeilyliitto UIAA:n sekä Suomen kiipeilyliiton kanssa.

FinIce 2024 kuvat: Antti Jaakkola


Kaikki tulokset löytyvät osoitteesta https://uiaa.results.info/ 

Continental Open Oulu ja Continental Youth Open Oulu

Miehet

Jorge Veiga Rodríquez ESP
Pauli Salminen FIN
Andreas Gantner LIE

Naiset

Lorena Beck LIE
Eimir McSwiggan IRL
Marianne Van der Steen NED

U-16 miehet

Jonas Rheinberger LIE
Eemeli Rytkönen FIN

U-16 naiset

Lili Boijer-Spoof FIN
Lumi Pellikka FIN
Tabitha O’Carroll GBR

U-18 miehet

Suho Nio FIN
Aaro Sihvonen FIN

U-18 naiset

Vivian Reynders FIN
Maria Santos González ESP

U-20 miehet

Jorge Veiga Rodríquez ESP
Pyry Björk FIN
Teo Helasvuo FIN

U-20 naiset

Lorena Beck LIE
Vilja Helin FIN
Ronja Kaila FIN


Suomen mestaruudet

Miehet

Pauli Salminen Alppikerho
Henri Toivola Alppikerho
Markus Huhtala Oulun kiipeilyseura -91

Naiset

Vilja Helin Alppikerho
Eerika Lipsanen Kiipeilyurheilijat
Ronja Kaila Alppikerho

U-16 miehet

Eemeli Rytkönen Oulun kiipeilyseura -91

U-16 naiset

Lili Boijer-Spoof Alppikerho
Lumi Pellikka Alppikerho

U-18 miehet

Suho Nio Alppikerho
Aaro Sihvonen Alppikerho

U-18 naiset

Vivian Reynders Alppikerho

U-20 miehet

Pyry Björk Oulun kiipeilyseura -91
Teo Helasvuo Alppikerho

U-20 naiset

Vilja Helin Alppikerho
Ronja Kaila Alppikerho

Haastattelussa pääreitintekijä Enni Bertling

Me Karpot pääsimme selvittämään myös Jääkuningatar Bertlingin fiiliksiä elämän ensimmäisen pääreitintekijäviikonlopun jäljiltä. Tässä hänen mietteitään.

Viikonlopun FinIce 2024 tapahtuma (Euroopan Continental Cup ja Jääkiipeilyn SM-kisat) takana. Työskentelit tapahtumassa ilmeisimminkin ensimmäisenä naispuolisena pääreitintekijänä UIAA kisojen historiassa. Pari päivää prosessointia takana, mitkä ovat päällimmäiset fiilikset?

Joo, olin ensimmäinen naispuolinen pääreitintekijä IUAA:n historiassa. Ja ei UIAA:lla siis ole ollut naisia reitintekijöinä muutenkaan. Tosi hieno fiilis! Väsyttää toki, mutta oon tosi tyytyväinen, että kaikki meni hyvin ja reitit toimi.

Toteutit kisassa myös haaveesi setata naisille ja miehille saman finaalireitin Oulun tornin valtavan katon poikki. Miten haaste mielestäsi onnistui ja mitä piti ottaa huomioon (vai pitikö mitään), jotta reitti toimi sekä miehille, että naisille?

Mulle on ollut ihan selvää jo monta vuotta, että naisten ja miesten tasoero ei ole niin suuri kuin luullaan. Edes muuvien pituus ei hakut kädessä eroa kovinkaan paljoa. Eli ainoa asia mitä vaadittiin, oli rohkeutta muuttaa totuttua. Ajattelin, että tässä kun tehdään muutenkin jo historiaa, niin menee samalla vauhdilla sekin. Ja hyvin toimi, kilpailijoilta tuli pelkästään positiivista palautetta!

Olet kisannut vuosia jääkiipeilyssä ympäri maailmaa, mutta miten helppoa oli loikata toiselle puolelle, eli reitintekijäksi? Työskentelet Kiipeilyareenalla ja työnkuvaan kuuluu myös reitintekoa sisällä, voiko tuota kokemusta käyttää jääkiipeilyssä mitenkään hyödykseen?

Todellakin voi! Kyllä ne ruuvit ihan samalla lailla laitetaan, kuin sisäseinilläkin. Eli loikkaus oli ihan sen itse työn kannalta aika helppo. Olin miettinyt osallistumista UIAA:n reitinteko-kurssille tänä talvena, mutta se on aika kallis ja tuntui hassulta maksaa siitä, että joku opettaa tekemään samaa, mitä teen työkseni. Reitinteossa eniten apua oli tietysti siitä, että tiedän aika tarkkaan kilpailijoiden tason, kun olen itse kilpaillut niin monta vuotta.

Miten tiimin yhteistyö sujui viikonlopun aikana/ keille kaikille tapahtuman järjestämisestä kuuluu kiitoksia? 

Keskiviikkona avukseni tuli tosiaan japanilainen kiipeilijä Masato joka olisi muuten tullut Ouluun kilpailemaan, mutta oli vähän loukkaantunut aikaisemmin kaudella. Kisareitinteko on tehokasta hommaa, koska aikaa ei koskaan ole liikaa, joten aika paljon mentiin mun visiolla. Mutta hyvin sujui yhteistyö ja opittiin kyllä varmasti molemmat paljon. Suuri kiitos tietysti kilpailun järjestäjille, että luottivat minuun niin paljon, että antoivat mahdollisuuden olla pääreitintekijänä! Tosin ei heillä tainnut olla paljoa vaihtoehtoja. Kaikki Oulun kiipeilyseuran ihmiset ja talkoolaiset oli kyllä mahtavasti tsemppaamassa ja auttamassa aina tarvittaessa.

Miten kansalliset kisaajamme suoriutuivat mielestäsi/ löytyykö sinun heelspuriesi korvaaja tulevaisuudessa junnurintamalta?

Paulin kanssa ollaan nyt jo monta talvea valmennettu junnuporukkaa. Nuoret kehittyvät vuosi vuodelta ja heidän kiipeilyään on mahtava katsoa. Kyllä sieltä kohta meillekin haastajat löytyy! Nyt naisten Suomenmestaruus meni Vilja Helinille, joka pääsi hienosti myös Eurocupin aikuisten finaaliin!

Houkuttaako settaajan hommat tulevaisuudessa kisapuolella enemmänkin, vai oliko tämä kerran elämässä kokemus?

Kilpailureitinteko on kyllä todella kivaa. Siinä pitää tehdä aina vähän jotain erikoista ja on vähän painetta, koska ne reitit nyt vaan pitää olla valmiina tiettyyn aikaan. Sitten lopulta on mahtavaa, kun pääsee katsomaan, kun kilpailijat yrittää ihan täysiä sun suunnittelemalla reitillä! Sportissa kilpailureitinteko on kyllä aika leppoisaa Jääkiipeilyyn ja ulkona tehtävään reitintekoon verrattuna. Kunnon tuuli tuo lisää muuttujia kokonaisuuteen, mutta tavallaan kun siitäkin selviää, niin fiilis senkun paranee. Ensi vuonna olisi hienoa, jos pääsisi johonkin ulkomaille tekeen vaikka maailmancupia!

Kiitokset vielä Karpojenkin puolesta Oulun kiipeilyseuran aktiiveille hienosti järjestetystä kisasta (jälleen kerran) ja uraauurtavasta mahdollisuudesta saada suomalaista reitintekotaidetta maailman kartalle!