Juha Olli ja ”Dense Dance, 8A+” FA

Vaikkakin me Karpot fanitamme sydämissämme juniorikiipeilijöiden mahtavaa kehittymistä, niin eittämättä sydämen toisessa kammiossa taasen läikehti, kun jo aikuisen ikään ehtinyt Juha ”Jolli” Olli kiipesi Puumalassa East Infection -kivellä pitkäaikaisen projektinsa pois to-do -listalta.

Reitti

Tämä Imatran ikämiesyhdistyksen keihään terävimmän kärjen ensinousema Dense Dance pitää sisällään Juhan betalla kolme käsimuuvia ja 9 jalkamuuvia. Näiden muuvien linkittämiseen meni parisen vuotta ja parikymmentä sessiota. Reitin vaikeus muodostuu merkittävältä osaltaan otteiden ja varsinkin jalkaotteiden haastavuudesta. Reitin eka muuvi lähtee vasemman käden underista ja oikean pinchistä, joista oikea käsi vedetään slouppaavaan listaan, josta tekee otteen sen reunassa oleva nypykkä, jonka voi fullkrimpata. Ensimmäisillä sessioilla herra krimpmaister ei itse asiassa meinannut saada tutustuttua otteeseen juuri millään niin, jotta siitä olisi saanut tuotettua voimaa, mutta sessio sessiolta tutustumisprosessi eteni ja ote muuttui lopulta käyttökelpoiseksi. Loppujen lopuksi sitä krimppaillaan ”sekunttitolkulla”, sillä jalkamuuvien määrä tekee käsiotteiden kontaktiajan varsin pitkäksi. Toisessa ja ehkäpä vaikeimmassa muuvissa vasen käsi vedetään kahvamaiseen saideriin ja siitä roiskaistaan pitkä muuvi toppiin. 

Valmistautuminen

Tämän ikämieshelmen lähestyminen projektejaan varten on varsin analyyttinen. Kuten Juha sanoo, projekteja varten ei ole kiire, vaan hätäilemällä voi käydä kuten ikämiehillä yöllisillä WC-reissuilla. Merkittävintä progressiossa onkin ollut hitaasti kiirehtiminen ilman vaaraa loukkaantumisesta (lukee mukaan myös nahkoista huolehtimisen), sillä kyseinen seikka on varsinkin meillä ikäihmisillä merkittävin jarruttava tekijä. Olemme herraa haastattaneet jo aiemmin useampaankin otteeseen ja sormivoimien osalta esiin on noussut moneen kertaan sormivoimailun painopiste painojen nostelemisessa esim. pinchblockilla tai listoilla roikuntojen sijaan. Yhtenä sormivoimiin liittyvänä tavoitteena tällä uroksella onkin vaikuttava testi: oma paino 10mm listalla (siis yhdellä kädellä roikottaen). Vaikuttavaksi tavoitteen tekee se, että painoa on melko lailla enemmän kuin ikävuosia (53v). 

Tämä kyseinen reitti on pääsääntöisesti kevään ensimmäisiä kuivia reittejä Itäisessä Suomessa ja varustettu merkittävän pienillä ja nahkaintensiivisillä otteilla. Jos et siis ole Alex Megos, joka kykenee kiipeämään muumioksi teipatuilla sormilla, voinet kokea talven pehmeäksi voidelluilla sormenpäillä kyseisen reitin otteet keväällä melko kirpeiksi. Jollilta tulikin tähän teemaan mainio ajatus ”Skin farmingista”. Hän oli jo syksyllä etsinyt luonnosta muutaman röpöpintaisen luonnonkivisen krimpin, jotka sai kiinnitettyä blockiin ja käytettyä niitä ”otelautana” painoja nostellessa viikon-pari ennen ulkokauden alkua. Perusajatuksena opettaa ihonalaiskudosta taas talven jäljiltä ulkokiipeilyyn ja samalla paksuntaa nahkaa. Periaatteessa oli toiminut hyvin, mutta olisi voinut aloittaa jo vaikka kolmisen viikkoa aiemmin. Tätä metodia Karpotkin tulevat testaamaan ensi keväänä!

Pohdintaa

Jälleen kerran tuli todistettua se, että turha on alkaa pillittää kolmekymppisenä palautumisen haasteita. Toki kroppa ei enää kasvuhormonia tuota, mutta onneksi kiipeilyssä kehittyminen on kiinni monesta muusta seikasta, kuin leuanvetotuloksesta. ”Ensimmäinen ja tärkein asia on, että ette loukkaannu. Toiseksi tärkein se, että kiipeilette mahdollisimman paljon pihalla” -Juha ohjeistaa…

Karpot ottavat jälleen Karvahatut päästä ja toivottavat Imatran ilopillerille menestystä listan seuraavien projektien parissa!