Kuva: Sami Laitinen

”Kohina” Sami Laitisen kiipeilydokumentti Anna Laitisesta

Tämän viikon perjantaina Kiipeilyareena Kalasatamassa pärähtää klo 19.00, kun Laitisen Samin dokumenttielokuva ”Kohina” Anna Laitisesta saa siellä ensi-iltansa. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja siellä järjestetään samana päivänä arpajaiset joiden tuotoilla Hope ry järjestää vähävaraisille lapsille kiipeilykokeilun. Pääsimme kysäisemään kaksikolta fiiliksiä projektin fiiliksistä matkan varrella ja nyt.

Saitte viimein yhteisen kiipeilydokumenttinne purkkiin (ja leikatuksi saakka). Onnittelut siitä, asteikolla 1-10, miten huojentunut (ja onnellinen) on olo
Anna: Kiitos! Kuvausprojekti oli pitkä, mutta lähinnä johtuen molempien aikatauluista ja reissujen menemisestä päällekkäin. Asteikolla 1-10 olo on kahdeksikon paikkeilla, sillä kuvaaminen Samin kanssa oli mukavaa, mutta usein oli ”pakko” kuvata silloinkin kun ei olisi ollut voimia 😀 . Nyt hieman stressaa se, että miten pääsen paikalle ensi-iltaan, kun olen juuri Sveitsissä ja antaako reissubudjetti myöten lentolippuja varten.

Sami: No kyllähän se tuntuu hyvältä. Ihan kymppiä ei voi antaa, joten mennään 9,5. Aivan mahtavaa saada tällainen oma projekti tehtyä, joka on kuitenkin vaatinut todella paljon resursseja. Joten tuntuu kyllä huojentuneelta!

Mistä dokumentti kertoo ja millaista kiipeilymatskua on luvassa?

Anna: Dokumentissa nähdään, minkälaista mun elämä on suomalaisena ammattikiipeilijänä ja kuinka pyöritän reissuja ja normaalia elämää. Lähinnä tiedän, että mitä kaikkea ollaankuvattu, mutta dokumentin taiteellinen luoja Sami, osaa varmaan vastata tähän täydentävämmin sillä itse elokuvaa en ole vielä nähnyt!
Kuvasimme Samin kanssa Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Espanjassa, eli luvassa on varmasti boulderoinnin lisäksi myös sporttikiipeilyä Espanjassa. Hieman jännittää, että onko tullut kuinka paljon materiaalia itse Esclatamastersista! Dokumentissa ei ollut kyse siitä matkasta, joten en osaa tarkemmin sanoa J.

Sami: Dokkari kertoo Anna Laitisesta, enemmän suomikiipeilynäkökulmalla. Siinä koitetaan paneutua siihen mitä suomikiipeily Annan näkökulmasta on ja mitä suomikiipeily Annalle merkitsee. Luvassa on niin sporttia kuin boulderointi, Suomessa ja ulkomailla.

Tällaisen parin vuoden proggiksen tekeminen on varmastikin melko stressaavaa, miten teidän yhteistyö Samin/ Annankanssa sujui

Anna: Sami on todella hauskaa seuraa ja vaikka joinain ajankohtina ei olisi inspannut olla kameran edessä, niin se kaikki unohtui Samin kanssa puuhastellessa! Oli todella mukavaa seurata, miten ammattilainen hommaansa tekee.

Sami: Sanotaanko näin, että erityisesti viimeinen kuukausi ennen ensi-iltaa on ollut aika kuluttava. Viimeiset kuvauksetkin saatiin purkkiin vasta vähän aika sitten. Kokonaisuudessaan ollaan nyt työstetty tätä pari vuotta, mutta ei kuitenkaan täysin yhtäjaksoisesti. Välissä on ollut pidempiäkin taukoja omien leikkausten takia ja luonnollisesti mun ja Annan aikataulujen sovittamisen kanssa. Mutta kokonaisuudessaan yhteistyö on mennyt hyvin ja ollaan löydetty yhteinen sävel ja päästy kuitenkin tekemään kaikki ajallaan. Eniten tässä on oikeastaan stressannut editointi ja sen viimeistely, ihan viime päivinä ennen enskaria.

Missä leffan pääsee näkemään (premier, netti, DVD…)

Anna: Dokumentista on tullut paljon kyselyjä erilaisille dokumenttifestareille, joten ennen kuin Mountain Hardwearjulkaisee filmin omilla alustoillaan, on sen ensin kierrettävä festarit. En tiedä, mitä Sami on MHW:n kanssa sumplinut, mutta eiköhän tuo kaikki selviä pian! J

Sami: Dokkarin ensi-ilta tulee olemaan Kiipeilyareena Kalasatamassa perjantaina 16.6.2023. Tapahtuma alkaa klo. 19.00ja paikalle on vapaa pääsy. Tapahtumassa on myös arpajaiset, joiden tuotteet tarjoaa leffan sponsori Mountain Hardwear. Juomatarjoilusta vastaa toinen sponssi O.ME Drinks. Arpajaisten tuotoille tehdään hyvää, sillä niiden tuotoilla toteutetaan vähävaraisten lasten kiipeilykokeilu yhteistyössä Hope ry:n kanssa. Dokkari on tulossa myös nettiin nähtäväksi, näillä näkymin heinäkuun puolen välin tienoilla, mutta tarkempaa suunnitelmaa nettijulkaisulle ei voi vielä paljastaa.

”Kohina” Traileri

Dokkarin yhtenä tulokulmana on myös yhteistyö Hope ry:n kanssa, mitä se tulee pitämään sisällään?

Anna: Olen jo pitkään halunnut järjestää kiipeilytapahtumanyhdessä Hope Ry:n tai jonkin muun väylän kautta, jossa lapsille sekä nuorille mahdollistettaisiin kiipeilyn kokeilemista tai mahdollisesti jopa harrastamista. Kiipeily ei ole verrattain kallis harrastus, mutta monilla ei ole silti rahallisesti mahdollista harrastaa harrasteryhmien kalleuden vuoksi. Itselle henkilökohtaisesti liikuntaharrastuksen löytäminen on ollut elämäni paras tapahtuma ja monet valmentajat sekä ihmiset lajien ympärillä ovat kasvattaneet, sekä toimineet vahvoina esikuvina.

Onko Sveitsin reissu ja varmistaja ”La Cabane au Canadalle” hanskassa?

Anna: Ollaan juuri Andyn kanssa just parhaillaan Sveitsissä ja myöhemmin ajetaan kohti Ranskaa. Paikat määräytyvät pitkälti säiden mukaan ja valitettavasti Ravyl ei ole kesäpaikka, joten siellä on aivan liian kuuma… Me vähän shoppaillaan reittejä, kiivetään sikana ja nautitaan elämästä vuorilla J.

Sponsorit

Mountainhardwear

O.ME drinks

Kiipeilyareena