Kuva: Samuli Räikkönen

Kuopiossa kilpailtiin boulderoinnin nuorten Suomen-mestaruudesta

Tiedote

Särkiniemeen kiipeilykeskus VOEMAlle saapui kilpailemaan boulderoinnin SM-kisoihin 70 nuorta ympäri Suomea U16, U18, ja U20 ikäsarjoissa. Koko lauantai päivän kestäneen kisatapahtuman aikana nähtiin vaikuttavia kiipeilysuorituksia kaikissa ikäsarjoissa. Tyttöjen U20-sarjan voittajaksi suoriutui tiukan finaalikierroksen jälkeen kuopiolainen Siiri Vartia.

Kiipeilykeskus VOEMAlla kilpailtiin 18.5. lauantaina boulderoinnin nuorten Suomen-mestaruudesta ikäsarjoissa U16, U18 ja U20. Kilpailut olivat koko lauantai päivän mittainen tapahtuma. Osallistujia kisoissa oli kaikkiaan yhteensä 70 kilpailijaa. Karsinnat suoritettiin kahdessa erässä ja karsintaformaattina oli ns. avoin formaatti, jossa kiipeilijä saa antaa kaikille kahdeksalle karsintareitille enintään viisi yritystä. Yritykset lasketaan ja vähimmillä yrityksillä eniten reittejä kiivennyt kiipeilijä kerää eniten pisteitä ja karsinnoista jokaisen ikäsarjan kuusi parasta kilpailijaa etenee finaaleihin.

Karsintasarjan aikana kilpailijat saivat katsella toistensa suorituksia ja edetä haluamassaan järjestyksessä reittien kiipeämisen suhteen, mutta finaaleissa oli käytössä virallinen finaaliformaatti, jonka aikana kilpailijoiden on odotettava eristyksessä omaa vuoroaan. Finaaleissa jokainen kilpailija kiipesi kolme reittiä ja jokaisella reitillä heillä oli neljä minuuttia aikaa kiivetä reitti. Ennen jokaista finaalia reittitiimin edustus kävi finalistien kanssa läpi reittikatselmuksen. Reittikatselmuksen aikana kilpailijat pääsevät näkemään reitit etukäteen ja voivat rakennella mielessäänn mahdollista ratkaisua, miten he voivat kiivetä finaalireitit.

Finaalireitit vaativat kilpailijoilta hyvin monipuolisesti sekä henkisiä, että fyysisiä ominaisuuksia kuin myös reitinlukutaitoa neljän minuutin aikapaineen alla. Monen sarjan voittaja ratkesi selkein tuloksin, mutta U20-tyttöjen sarjassa käytiin tiukka taisto kärkikolmikon kesken. Lopulta voittajaksi selvisi huippulahjakas kuopiolainen Siiri Vartia.