Nuoret kisakiipeilijät liekkilöissä, vol. II

Kisakiipeilyjuniorimme ovat jatkaneet jo aiemmin uutisoitujen Knifsundin JessicanToivo Elorannan ja Noah Täubelin jalanjäljissä syksyn 2023 kondiksen siirtoa sisältä ulos hyvillä tuloksilla. Tällä kertaa pääsimme kysäisemään fiiliksiä kovista ulkosendeistä Nuutisen EemeliltäHugo Talvisalmelta ja Peetu Rintamäeltä, jotka kaikki siirtyivät kahdeksanteen vaikeusasteeseen eri puolilla pohjoista pallonpuoliskoa.

Eemeli Nuutisen Kalymnos-rampage

Kuka on Eemelin Nuutinen?

Olen 15-vuotias poika Sipoosta. Kiipeilyn lisäksi vietän aikaa kavereiden kanssa, olen perheen kanssa sekä harrastan muita lajeja, kuten talvella välillä hiihdän ja kesällä pelaan jalkapalloa ja heitän frisbiitä. Olen aina kiipeillyt, joten ei oikeastaan voi puhua ajasta ennen kiipeilyä. Lapsena harrastin vuoden judoa ja muutaman vuoden jalkapalloa. Olen myös aina tykännyt kaikesta urheilusta. Päädyin kiipeilyn pariin, koska koko meidän perhe kiipeilee ja minua on aina viety kalliolle.

Pitkän kisakauden jälkeen pieni hengähdystauko treenaamisesta Kalymnoksella. Tikkilistalla muun muassa eka 8a ”Full Job” Secret Gardenissa, eka 8a+ ”Develope as youare” Noufarossa ja ilmeisimminkin eka 7c+ flash ”GremlinHannah” Griffig -sektorilla. Millaisia kokemuksia kyseiset reitit tarjoilivat?

Reitit olivat melko erilaisia ja kaikki hienoja. ”Gremlin Hannah” oli tosiaan ensimmäinen 7c+ flash. Reitti oli krimpikäs ja pieni hänkki. Siinä oli pitkä kruksi ja sai taistella kunnolla. Oli kyllä todella hyvä fiilis topissa. Full Job oli aika boulder -tyyppinen. Keskellä oli boulderkruxi, joka oli tekninen ja voimallinen. Alussa sai pari ”no hands restiä” ja loppu oli melko tasaista ja teknistä. Jännitti aika paljon meneekö eka 8a, mutta lopulta se meni melko helposti. ”Develope as you are” oli eka 8a+ ja se menikin melkein onsight-yrkällä. Reitti oli kuin tehty mulle, koska siinä oli krimppejä ja lukkoja. Se oli aika lyhyt ja raskas koko matkalta. Olin kyllä vähän yllättynyt tämän suorituksen jälkeen.

Kisakausi 2023 oli melko pitkä ja piti sisällään esimerkiksi semifinaalipaikan leadin Nuorten EM-kotikisoissa. Mitä muuta jäi käteen kaudesta 2023?

Semifinaali oli tosiaan tavoite EM-köysikisoissa ja se täyttyi. Keväällä sain hopeaa PM-boulder kilpailuissa ja voitin leadin sekäboulderin SM-kilpailut. Sijoituin kaikissa EYC-boulderkisoissa sijalle 29. EM-boulderissa olin myös sijalla 29. enkä päässyt semifinaaliin, vaikka se oli tavoite. EYC-leadit menivät vaihtelevasti, enkä saanut niissä mitään hyviä sijoituksia. Lisäksi kävin kahdesti Tartossa Virossa kisoissa ja voitin molemmilla kerroilla oman sarjan.

Miten ja kenen kanssa treenit jatkuvat tästä eteenpäin kohti kautta 2024? Päätavoitteet seuraavalle kaudelle?

Treenaan Tapanilan erällä Santeri Turkulaisen valmennuksessa. Kiipeän köyttä ja boulderia sekä sisällä ja ulkona. Isä on rakentanut mökille ja kotiin kampuksen ja treenaan myös usein siellä. Teen myös sormilautaa, venyttelen ja käyn salilla. Päätavoitteet seuraavalle kaudelle kisakiipeilyssä ovat: päästä suomen juniorimaajoukkueeseen, saada mitali molemmista PM-kilpailuista, voittaa SM-kilpailut, saada parempia sijoituksia Euroopan tasolla (päästä semifinaaleihin ja mahdollisesti myös finaaliin). Ulkokiipeilyssä: päästä entistä vaikeampia reittejä, kiivetä hienoja reittejä, etenkin Suomen vaikeita reittejä. Tavoitteena on kehittää omia heikkouksia ja tulla paremmaksi kiipeilijäksi.

Boulder vai liidi?

Olen parempi liidissä, mutta boulderoin enemmän. Mielummin liidi.

Lukko vai dyno?

Lukko, ehdottomasti!

Släbi vai hänkki?

Tykkään ja olen parempi släbeillä. Treenaan kuitenkin enemmän hänkkiä.

Haavereitti Suomessa, Maailmalla ja tavoitteet tulevaisuudessa kisarintamalla?

Olisi hienoa kiivetä ”Oma Planeetta” Olhavalla. Ceusessä olisi hienoa kiivetä ”Biographie” 9a. Tavoitteet kisoissa tulevaisuudessa on pärjätä yhä paremmin ja aikuisena kilpailla kansainvälisellä tasolla ja pärjätä siellä.

Esikuvat kiipeilyssä?

Isä on ollut hyvä esikuva kiipeilyssä.

Sponsorit?

Isä on myös hyvä sponsori. Muut sponsorit ovat haussa. Kaikki sponsorit ovat tervetulleita😁.

Hugo Talvisalmen Alban retki

Ensimmäinen 8A ”Cosmos” tipahti Albaraccinin retkellä, Onnittelut! Vastasiko greidi myös hienoutta?

Kiitoksia! Greidi todellakin vastasi myös hienoutta. Kokonaisuudessaan kaikki muuvit olivat hyviä! Varsinkin dynaaminen muuvi oli magee👌.

Saitko tikattua muita hienoja linjoja? Ainakin klassikko ”El Varano, 7C” ilmeisesti merkattiin listalle flashinä?

Ehdottomasti, reissulla tuli kiivettyä paljonkin upeita linjoja. Varsinkin ”Brainstorm” ja ”Dizdira” olivat ”El Varanon” ja ”Cosmoksen” kanssa reissun hienoimpia reittejä!

Sulla on ollut vammojen kanssa hieman vastoinkäymisiä lähivuosina, onko paikat nyt kasassa ja vahvemmat kuin koskaan?

Nyt paikat ovat pysyneet ehjinä ja loukkaantumisilta ollaan vältytty👌😃. Ainoastaan leikatuista polvista vasen kipeileetietyissä asennoissa, joka hankaloittaa joittenkin muuvien tekemistä. Myöskään polvi ei koukistu pohjaan saakka. Siksi kuntoutusta on tullut tehtyä paljon ja polvi varmasti tulee täysin kuntoon tulevaisuudessa!

Onko kisaaminen vai ulkokiipeily tällä hetkellä lähempänä sydäntä?

Kyllä itselle kisaaminen tällä hetkellä on lähempänä sydäntä, vaikka ulkokiipeilystäkin pidän paljon.

Edelliseen jatkoa: Jos saisit valita, voittaisitko mieluummin kiipeilyssä Olympiakultaa, vai tikkaisitko Burden of Dreamsin? 🙂

Kyllä se Olympiakullan voitto olisi kaikkein siisteintä😎.

Mikä kisaamisesta tekee niin siistiä (Jännitys, valmistautuminen, kisakaverit, ongelmien ratkominen reittien osalta… vai joku ihan muu)?

Musta kisaamisessa on paljonkin siistiä! Varsinkin kisakavereiden näkeminen ja itse reittien kiipeäminen on mahtavaa. Kun joissain kisareiteissä ei millään löydä betaa ja hieman turhautuu, niin sitten kun betan löytää, siitä tulee erittäin hyvä fiilis👍. Myös kisaamisessa on siistiä nähdä se, kuinka paljon on kehittynyt ja kuinka paljon tarvitsee kehittyä, jotta kisat sujuisivat vielä entistä paremmin.

Ketkä Hugon kiipeilijämatkaa tukevat?

Kenkäsponsorina on toiminut jo kahden vuoden ajan TenayaFinland🦎. Myös itselleni suuri tuki jo siitä asti, kun aloitin kiipeilyn, on ollut iskä! Muita sponsoreita ei tällä hetkellä ole. Mun fysiikkavalmentajana on toiminut huippu Eero Virtanen.🤘🏻

Ja vielä nippu bonarikysymyksiä: Kuka on Hugo Talvisalmi? Ikä? Miten olet päätynyt kiipeilyn pariin? Oletko harrastanut tai harrastatko edelleen jotain muuta kiipeilyn lisäksi?

Oon 17-vuotias kiipeilijä Lahdesta. Päädyin kiipeilyn pariin iskän kautta. Iskä oli lähdössä ulos kiipee ja itteeni kiinnosti paljon lähtee mukaan. Siellä ulkona tajusin kuinka siistii se homma on ja siitä päivästä lähtien on tullu kiipeilyä ja 10 vuotta! Kiipeilyn lisäksi, jos vaan treenien ohella on aikaa, niin tykkään käydä heittää fribaa ja lumilautailla.

Peetu Rintamäki ja ”Murder of Teens”

Kausi 2023 on pitänyt sisällään sinun osalta aika läjän hienoja ja tiukkoja reittejä sekä Suomessa, että ulkomailla. Eka 8A tipahti ”Murder of Teens” tipahti viimein syksyn loppupuolella, Onnittelut siitä! Oliko miten siistiä ja huojentavaa, että ennätit sen vielä syksyviileillä selättää?

Tuli hyvä fiilis, kun reitti meni vihdoin, vaikka ei siihen montaa sessiota mennyt. Vähän oli kylmät kelit.

Millaisesta reitistä on kyse ja minkä verran se otti työstöä?

Reitin cruxi on alussa pienillä krimpeillä. Loppu pienillä jaloilla ja hyvillä otteilla. Topistakin tuli kerran tiputtua.

Olet kiivennyt aika paljon tällä kaudella ulkona. Oletko tietoisesti ottanut kisakiipeilystä irtiottoa, vai onko ulkokiipeily palvellut myös kisaamista?

Olen keskittynyt enemmän ulkokiipeilyyn, mutta molemmat kiinnostavat paljon.

Onko tiukkoja köysireittejäkin työn alla?

Ei ole. Tällä hetkellä boulderointi kiinnostaa enemmän. Kesällä meni Frankenjurassa 8a yläköydellä puhtaasti.

Tavoitteita kaudella 2024?

Pärjätä paremmin ulkomaiden kisoissa.