Kuva: Arttu Eloranta

Nuoret kisakiipeilijät liekkilöissä!

Tavoitteellisille kisakiipeilijöille ulkokiipeily on herkkua, jota nautiskellaan yleensä pieninä palasina treenikauden jälkeen ylimenokaudella. Sitä paremmalta se silloin tuntuu, tai ainakin näin voi päätellä Jessica Knifsundin ja Toivo Elorannan osalta. Kumpainenkin siirsi tuloskäyränsä syyslomaretkillään kahdeksanteen vaikeusasteeseen ja saimme iloksemme kysäistyä kumpaiseltakin fiiliksiä tuoreeltaan.

Jessica Knifsund ja loikka 7b+:sta 8a:han  

Onnittelut, eka 8a ”Full Job” Secret Gardenissa ja 7c+ (8a)Gremlin Hannah” Griffig -sektorilla. Kalymnos tarjoilee ilmeisesti syyslomalla parastaan?

Joo todellakin! Olin vähän epävarma ennen reissua, että oonkohyvässä kunnossa, mutta se taisi tulla todistettua!

Minkäs tyylisistä reiteistä oli kyse ja minkä verran ne ottivat työstöä?

Reitit on kummatkin aika samantyylisiä. Molemmissa on selkeä tosi bouldertyyppinen kruxiosio ja loppu on sellastaperuskiipeilyä! Molempien reittien mooveja työstin ensin yläköydessä ja sen jälkeen kummatkin menivät muutaman leadyrkän jälkeen!

Skippasit matkalla ilmeisesti 7c:n kokonaan? Oletko edes kokeillut 7c:tä matkan varrella?

En oo😂. Tää tais olla eka kerta, kun koitin mitään 7b+ vaikeempaa😅.

Kauden kisasirkus oli melkoisen pitkä ja raskas, ylimenokauden ulkokiipeilyreissu tuli varmaan ihan hyvään kohtaan? Miten paketoisit kauden 2023 onnistumiset ja kehittymisen kohdat?

Joo reissu tuli tosiaan tarpeen! Kausi ei oo mulla vieläkään paketissa, kun PM-kisat ja maajoukkuekarsinnat vielä tulossa. Tähän mennessä voisi kuitenkin sanoa, että kehitystä on kyllä tullu ja se on näkyny hyvin kisoissa ja treeneissä! Parhaita saavutuksia on ollu PM-kulta, EM yhdeksästoista ja tietty tää 8A. Kehittymistä vaatii moni asia, mutta ei mitään yksittäistä tuumieleen. Kehitystä vaatii kaikki osa-alueet!

Olet erinomaisen innokas kisaaja, löytyykö kauden aikana (useimmiten kevät ja kesä) aikaa ulkokiipeilylle, vai sekoittaako se treenirutiinit?

Harvemmin löytyy ja se on harmi, koska ulkokiipeily on superhauskaa! Ollaan yleensä käyty Kalymnoksella toukokuussa, mutta muuten en oo pahemmin ehtinyt ulkona kiipeemään!

Keväällä rupattelimmekin haastattelussa treenaamisesta ja tuolloin aika pitkälti suunnittelit treenejä itse (VainionTuomon avustuksella). Oletko vielä löytänyt valmennustukea/ onko se edes hakusessakaan?

Joo muutin tossa koulun alussa Helsinkiin, niin treenipaikat muuttu aika lailla. Samalla tavalla toimin vieläkin Tuomo Vainion avustuksella treenien suhteen. Helsingissä tietty hankalampi tehdä esim. köysitreenejä, nii ehkä lähinnä kiipeilykaveri hakusessa. 🙂

Meinasitko vielä tyyppäillä tiukempia reittejä seuraavia reissuja varten vai meinaatko pysyä mukavuusaluekiipeilyssä (sinulle 🙂 )?

Tottakai aina tiukempaa kohti! Kun tuo 8a meni yhdessä sessiossa niin uskoisin, että vaikeampia reittejä pystyis hyvin kiipeemäänprojektoiden! Kans onsight:ina kiipeämiseen vois ens reissulla panostaa!

Uskaltaako ensi kaudelle asettaa tavoitteita julkisesti?

No kehitys ja paremmaks tuleminen on ainakin varmoja tavoitteita tulevalle kaudelle! Haluisin myös panostaa enemmän kehon terveyteen ja vammojen ehkäisyyn, jottei tulis mitään takapakkia nyt kun kehitys kiihtyy. Unelmana olis EYC (euro youth cup) finaalipaikka ja sitä kohti tähtään treeneissä!

Sponssit

La Sportiva Finland tarjoilee edelleen parhaat tossut, jotka jalkaan voi kiipeilytarkoituksessa pujottaa. Lisäksi Bouldertehdasja K2 ovat olleet arvokkaita tukipilareita treenaamisen mahdollistamisessa.

Toivo Eloranta ja eka 8A, Opium Fontsussa

Onneksi olkoon, eka 8A ja ei mikä tahansa, vaan klassikko ”Opium” Fontsussa. Osaatko arvioida, kumpi oli enemmän fiiliksissään sendistäsinä vai isä-Arttu 🙂 ?

Isäni oli enemmän fiiliksissä kyllä sendistä.

Kuka kätkeytyy nimen Toivo Eloranta taakse?

Olen 17 vuotias nuori mies. Olen kiivennyt totisesti varmaan noin 7 vuotta, mutta ylipäätään ihan lapsesta asti ollut seinällä isän ansiosta. Hän minut seinille ja kallioille vei ja tutustutti lajiin.

Miten Opium valikoitui ekaksi 8A:ksi?

Opiumin valitsin sen kauneuden takia. Isän kiipesi sen pari vuotta sitten ja näytti sen minulle. Vuosi sitten pääsin sitä itse kokeilemaan ja pidin paljon.

Treenaat ilmeisen motivoituneesti kisakiipeilyä. Minkä verran ulkokiipeily mahtuu treeniohjelmaan/ koetko sen palvelevan myös kisaamista?

Ulkona tulee Suomessa kiivettyä vähemmän, mutta Fontsussakäymme monta kertaa vuodessa, koska nautin siitä kovasti, varsinkin tästä hiekkakivestä. Kisakiipeilyäkin se palvelee omalla tavallaan.

Mikä fontsukiipeilyssä kiehtoo, vai onko suomalainen graniitti yhtä hienoa?

Eniten rakastan Fontsua metsien ja kivien kauneuden vuoksi. Niitä on kiva kiivetä ja aina löytyy jotain uniikkia, eikä greidilläoikeastaan ole väliä. Se on se kauneus, joka kiinnostaa eniten. Suomen graniittikin on hienoa, mutta ei kiehdo yhtä paljon.

Parhaat treenikumppanit/ kovimmat kisavastustajat Suomessa?

Paras treenikumppanini on paras kaverini Arttu Puusniekka,kenen kanssa treenaan viikoittain. Hän on samalla myös kovin kisavastukseni. Artun kanssa motivoimme toisiamme koko ajan tulemaan paremmiksi.

Tavoitteita kisarintamalla?

Kisarintamalla tulee nyt ensiksi PM-kisat. Niissä olisi tavoitteena podium. Sen jälkeen olisi maajoukkuekarsinnat, joissa tavoitteena olisi päästä uuteen maajoukkueeseen. Ensi vuosi tuo uutta tullessaan, silloin näkee seuraavat tavoitteet.

Unelmaboulderit pihalla? 

Unelmabouldereita ei niinkään ole tällä hetkellä. Fontsun kaikki klassikot on hienoja ja Paska/Normipäivä varmaan Affikselta.

Onko reissussa tullut muita mieleenpainuneitatikkimerkintöjä?

Tällä reissulla ei vielä sen ihmeellisempiä tikkejä ole tullut, mutta vielä on paljon aikaa. Viimeksi Ahvenanmaalla tuli hyvä tikkilista hienoja reittejä, kuten ”Dodo, 7C”, ”Neverland, 7B+” ja ”Supermartikainen, 7C”.

(Toimituksen huomiona tämänkertaisen reissun tikkilistasta löytyy muun muassa ”Le Nuit, 7C” flash… 🙂

Sponsorit vanhempien lisäksi?

Ei ole muita kuin vanhempani, mutta toki niitä haluaisin. Esim.Scarpa, koska heidän kenkiä käytän.

Toivon kuvat: Arttu Eloranta