Oivat Släbit ”Henkien kätkemä”

Reitti: ​​Henkien kätkemä

Vaikeus: ​​Fb 7A+

Sijainti:​​ Kalvsbergen, Ahvenanmaa

Ensinousija:​ Ossi Wessman (tai joku toinen Skey-pioneeri…)

Ajankohta: ​​2000-luvun alku

Varmistettavuus: ​Nalle (kriteerit esitelty jutussa myöhemmin)

Karpojen seuraavan juttusarjan ”Oivat släbit” tavoitteena on tehdä esittelykierros oivallisiin suomalaisiin släbeihin (boulder, trädi ja sportti). Juttusarjan alkuun tarjoilemme trion hienoja ja klassisia bouldersläbejä ja tavoitteena olisi löytää vastaavia myös trädi- ja sporttipuolelta. Kuten videotallenteella mainitsemme, voi Karpoihin olla ehdottomasti yhteydessä, jos mielii esitellä paikkakunnan oman släbiylpeyden. Ja kuten mainittua, esimerkiksi Hämeenlinnalaisen ”Comfort Zone, 7A” reitin esittely olisi erinomainen hommeli, mikäli joku kanssakiipeilijä sattuu paikkakunnalla asustamaan tahi vierailemaan.

Sarjan aloittajaksi päätyi ahvenanmaalainen släbiklassikko ”Henkien kätkemä, 7A+” Kalvsbergetiltä. Reitti on monille jo elämää kokeneille kiipeilyn harrastajille tuttu Tommy Vänskän mainiosta samoin nimetystä lyhytelokuvasta, jota ei valitettavasti löytynyt muistitikkujen tai internetin syövereistä. Osa kuvamateriaalista on kuitenkin päätynyt ”Jatkot” -nimiselle videolle 2000-luvun alussa.

Jatkot from Postponed on Vimeo.

Reitti pitää sisällään Ahvenanmaan muusta kiipeilystä poiketen erinomaisen hienoa släbihiippailua pienillä, jopa slouppaavilla jalitsuilla ja herkillä kurkotteluilla. Reitin alastulo on varsin tasainen ja vaikkakin korkeutta on kutkuttavasti 4-5m, Karpojen testiryhmä päätyy varmistettavuudessa Nallekarhugreidiin. Kiven laatu on erinomaista ja mikäli reitin yläosassa ei ole jostain syystä eliminaattia, joka ohjaa toppimuuvin tekemisen jostain syystä suoraan vaakahalkeman krimpeiltä ylös, annamme reitille tanakan kolme tähteä. 

Karpojen varmistettavuusarvioiden määritelmät:

Nallekarhu: ”Parempi yksin, kuin huonossa seurassa”. Pärjäät melko mukavasti parilla patjalla. Alastulo on melko flätti ja reitti ei kulje viistoon.

Alppikauris: Enemmän kuin pari pädiä tai vaihtoehtoisesti Jyrki Kauko spottaamaan. Reitin alastulossa on kiviä, se viettää tai reitti kulkee viistoon. 

Hämähäkki: Mielellään omat ja kaverin pädit, sekä vähintään yksi spottaaja. Vaihtoehtoisesti koripallon kokoiset cojonesit… Reitti on joko +5m korkea, alastulo on hazardi tai reitti kulkee merkittävästi viistoon lähtöpisteestä.

Koponen: Jätä reitti suosiolla joko Sami Koposelle, tai OP Mannille…

Kalvsbergetin sektori löytyy 27cragsin applikaation kautta ongelmitta, mutta muistutamme Ahvenanmaan access-tilanteen olevan hyvin herkkä ja esimerkiksi autojen parkkeerauksen osalta toivommekin huolellisuutta.

Mikäli kiinnostuit oman paikkakuntasi släbihelmen esittelystä, voit ottaa yhteyttä meihin vaikkapa Instaviestin tai sähköpostin (karpollaon8a@gmailpistecom) -kautta.