Oivat Släbit ”Musta peili”

Reitti: ​​Musta peili

Vaikeus / korkeus: ​Fb 7B, 5m

Sijainti:​ ​ Pyhäntaka, Lahti

Ensinousija:​ Eetu ”Gaston” Kivioja, Markku Vahter (toisto)

Ajankohta: ​​2022

Varmistettavuus: ​Nalle / Alppikauris (kriteerit esitelty jutussa myöhemmin)

Kun keväällä esittelimme uutta juttusarjaamme ”Oivat släbit”, saimme reittivinkin Suomen Chicagoon melko uutukaiselle Pyhäntaka -sektorille. Reitin nimi on Sveitsin Brionelaisen serkkunsa mukaisesti nimetty nimellä ”Musta Peili” ja vaikeutta 7B:n verran. Vinkissä lupailtiin reitin olevan uljas, mutta ländin olevan niin hyvä, jotta ei tarvitse henkensä tai edes kinttujensa puolesta muutamalla pädilla edes itsekseen kummemmin kuumotella.

Ensinousija Eetu ”Gaston” Kivioja kertoo saaneensa reitistä / kivestä vinkin Markku Vahterilta, joka oli aluetta jo aiemmin kartoitellut ja sinne jotain helpompia avannutkin. Eetu oli alkuun pohtinut feissille mahtuvan kaksikin linjaa, mutta toinen kulkeekin luonnostaan kiven vasemmanpuoleista kanttia släbille kääntymättä. Tämä tekeekin linjasta vielä hienomman ja itsenäisen. Ensinousija oli keväällä (2022) nuljauttanut polvensa jo heti kauden tokalla ulkosessiolla ja sivuristiside oli ottanut hittiä siinä määrin, että polven vääntö ja sitä myöden ulkokiipeily olivat hetken pannassa. Instavideolla voittekin todeta polven tilan aiheuttaneen pienehköä kuumotusta…

Testiryhmä pääsi paikalle itsekseen, mutta onneksi parin ison ja parin pikkupädin turvin. Kuten mainostettua, linja on esteettisesti komea ja kunnioitusta herättävän korkuinen! Kiipeilyllisesti poikkeuksellisen hienoa släbihiipparointia osaltaan slouppaavilla käsiotteilla ja smearaavilla jalitsuilla. Slouppaavat pinnat tarjoavat myös eri pituisille lukuisia betavaihtoehtoja, joten morpho-korttiakaan ei tarvitse käyttää samalla tavalla kuin reiteillä, joissa on vain muutama ote ja muutoin sileää pintaa. Kun kruksikin on noin reitin puolivälissä, ei edes itsekseen tarvitse hirveästi kuumotella, kunhan ottaa toppauksen huolella. Testiryhmän noin 50-vuotiaille polville pari pikkupädiä tuntuu tällä reitillä alakanttiin arvioidulle määrälle, joten alppikauris määritelmä voinee sopia varmistettavuuteen mainiosti. Tähtiskaalalla Musta Peili asettuu samalle viivalle, tai jopa hieman Henkien kätkemän ohi, sillä Suomen Chicagon versio Black Mirrorista pitää tanakammin kiinni otteessaan. Kolme tähteä ja vahva suositus!

Karpojen varmistettavuusarvioiden määritelmät:

Nallekarhu: ”Parempi yksin, kuin huonossa seurassa”. Pärjäät melko mukavasti parilla patjalla. Alastulo on melko flätti ja reitti ei kulje viistoon.

Alppikauris: Enemmän kuin pari pädiä tai vaihtoehtoisesti Jyrki Kauko spottaamaan. Reitin alastulossa on kiviä, se viettää tai reitti kulkee viistoon. 

Hämähäkki: Mielellään omat ja kaverin pädit, sekä vähintään yksi spottaaja. Vaihtoehtoisesti koripallon kokoiset cojonesit… Reitti on joko +5m korkea, alastulo on hazardi tai reitti kulkee merkittävästi viistoon lähtöpisteestä.

Koponen: Jätä reitti suosiolla joko Sami Koposelle, tai OP Mannille…

Pyhäntaka -sektori löytyy 27cragsin applikaation kautta ja on erinomaisen mainio lisä Lahden jo muutoinkin timanttiseen bouldertarjontaan. Alueelta löytyy Mustan Peilinohella muitakin tulevaisuuden klassikoita ja lisäksi klassikkonimillä varustettuja kiipeilyratoja, kuten ”Ongelmalapsivesi”. Karpot suosittelevatkin ehdottomasti visiittiä Suomen Chicagoon. 

Mikäli kiinnostuit oman paikkakuntasi släbihelmen esittelystä, voit ottaa yhteyttä meihin vaikkapa instaviestin kautta.