Oivat släbit ”Tieteisfriktio”


Reitti: ​​Tieteisfriktio

Vaikeus/ korkeus: ​Fb 6c:ish, 4-5m

Sijainti:​​Hurissalo (Ruostekorpi), Puumala

Ensinousija:​ Marko Siivinen, Jussi Luukkonen

Ajankohta: ​​2021

Varmistettavuus: ​Alppikauris

”Oivat släbit” juttusarjan neljännessä jaksossa pysytään Savossa, vaikkakin siirrytään Kuopiosta etelämmäksi Puumalan Hurissalon huudeille, tarkemmin pykälä Pistohiekan kuuluisilta rantahiekoilta Imatralle päin. Tämänkertaiseksi oivalliseksi släbikandidaatiksi valikoitui parivaljakon Siivinen-Luukkonen löytämä ja ensinousema ”Tieteisfriktio” Ruostekorpi -nimiseltä sektorilta. 

Sektorin etsintäprosessissa veljesparin pidempi versio Luukkonen käytti nykyteknologian mahdollistamaa kalustoa elikkäs dronea, jonka avulla kyseisenkin hiekkahaudan reunat on varsin helppoa tiedustella. Samaista vehjettä Jussi on käyttänyt Itä-Suomessa esimerkiksi hakkuuaukeiden scouttailuun ja erinomaisen neuvokkaaksi kyseinen vempele on osoittautunut vesistöillä, kun saarien kallioita tai kiviä tarkastellakseen ei ole aina tarvinnut etsiä rantautumispaikkaa.

Kuten edellisessä kappaleessa kävi ilmi, on Ruostekorpi normaalista hieman poikkeava sektori, sillä se on kaivettu esiin hiekankeruuseen käytetystä hiekkahaudasta. Tästä johtuen kivi on hyvinkin pyöreäksi ja sileäksi hioutunutta ja jopa vähäkitkaista. Tieteisfriktion osalta tämä ei tee haittaa, sillä reitissä on juurikinne otteet, joita ylösnousemukseen tällä vaikeusasteella tarvitaan. 

Reitin osalta pysymme laatuarviossamme jo aiemmin tutuksi tulleella kolmen tähden linjalla. Kyseinen reitti on kuitenkin aiempiin verrattuna pari naksua helpompi vaikeuden ollessa noin 6C:n paikkeilla. Muuvit ovat hienoja, reitillä on tarpeeksi korkeutta ollakseen mukavan kutkuttava, muttei missään nimessä pelottava ja kiven laatu on mainiota. Pieneksi miinukseksi mainitsemme feissin yläpuolisen hiekkarinteen, josta toppiin valuu varmasti helposti hiekkaa. Topin putsaamista suosittelemmekin ennen yrkkiä, jottei siellä yllätä paniikin tunne… Suosittelemmekin visiittiä sektorille tämän reitin vuoksi jos tie vie syksyllä esimerkiksi Hurissalonsuuntaan, sillä tälle sektorille ei pääsektorilta ajele kuin kymmenisen minuuttia.

Karpojen varmistettavuusarvioiden määritelmät:

Nallekarhu: ”Parempi yksin, kuin huonossa seurassa”. Pärjäät melko mukavasti parilla patjalla. Alastulo on melko flätti ja reitti ei kulje viistoon.

Alppikauris: Enemmän kuin pari pädiä tai vaihtoehtoisesti Jyrki Kauko spottaamaan. Reitin alastulossa on kiviä, se viettää tai reitti kulkee viistoon. 

Hämähäkki: Mielellään omat ja kaverin pädit, sekä vähintään yksi spottaaja. Vaihtoehtoisesti koripallon kokoiset cojonesit… Reitti on joko +5m korkea, alastulo on hazardi tai reitti kulkee merkittävästi viistoon lähtöpisteestä.

Koponen: Jätä reitti suosiolla joko Sami Koposelle, tai OP Mannille…

Mikäli kiinnostuit oman paikkakuntasi släbihelmen esittelystä, voit ottaa yhteyttä meihin vaikkapa instaviestin kautta.