reel rock 16 (arvostelu)

Reel Rock, tuo tuttu konsepti on viihdyttänyt meitä jo vuodesta 2005 alkaen. Aikojen saatossa se on tarjoillut laadukkaita ja monipuolisia kiipeilypätkiä kaikista kiipeilyn alalajeista. Idean synnyttivät aikanaan Josh Lowell ja Peter Mortimer, jotka ovat itsekin menestyksekkäitä kiipeilyfilmien tuottajia. Ajatuksena oli tarjota maailmanlaajuinen alusta palkituille kiipeilyelokuville, joiden tausta-ajatuksena oli rankka toiminta, huumori, sydän ja sielu. Miten kuudestoista Reel Rock pystyy näihin alkuperäisiin tavoitteisiin vastaamaan? No todella hyvin, ainakin meidän mielestämme!


Bridge Boys

Rating: 4 out of 5.

Tässä pätkässä seurataan Wideboys kaksikon (Tom Randall ja Pete Whittaker) järjetöntä tempausta kiivetä maailman pisin kattohalkeama Briteissä M5 moottoritien alla. Päätön idea syntyi koronakaranteenien aikana kun kaksikon iäkkäämpi osapuoli Tom Randall törmäsi sosiaalisessa mediassa skotlantilaisen ammattikiipeilijän ajatukseen kiivetä siltojen alla olevia halkeamia. Tämä sai aikaan brittiläisessä halkeamakiipeilyn alakulttuurissa jonkinlaisen trendin, jonka soihdun kantajana Wideboysit toimivat. Herra Randalin mieleen tämä siltafiksaatio taisi tehdä melkoisen pyörteen, sillä hän alkoi maanisesti googlettelemaan Britannian pisimpiä siltoja, niiden rakennuspiirrustuksia, mittoja ja näin etsimään sopivaa kandidaattia maailman pisimmäksi ja vaikeimmaksi kattohalkeamaksi. Lopulta sopiva ehdokas löytyi M5 moottoritien alta ja voi pojat se olikin melkoinen paketti!

Projektin tekniset speksit:
– Mitaltaan Yosemiten El Capitan käännettynä vaakatasoon (noin kilometri)
– 80 kp (noin 10m / kp)
– Kukin kp noin 8a vaikeustasoa
– Halkeaman leveys hieman käsihalkeamaa leveämpi (cup hands)
– Varmistuksena pääsääntöisesti sininen liikkuvaleukainen (noin kolmosen koko), välillä myös kultainen…
– Arvioitu suorituksen kesto noin 4 vuorokautta, big wall tekniikoita hyödyntäen, ground up tyyliin… Kaverit siis nukkuivat portaledgellä kattohalkeamassa roikkuen…

Kuten kyseisten herrojen aiemmissakin elokuvissa parivaljakon henkilökemiat tekee videoista mukavia seurattavia. Heidän välillään on hyvää huumoria, joka mukavasti höystää todella kovaa fyysistä tekemistä. Lisäksi kaverit ovat aina aidon innoissaan tekemisistään ja tämä todella välittyy katsojille. Erikoiskiipeilyähän tämä on, mutta jos miellät tämän toiminnan ihan höpöstelyksi, niin mieti vielä lähtisikö sinulta kilometrin verran 8a -tason halkeamaa?

P.S. Vaikka ajatus siltojen alla mönkimisestä kuulostaakin aivan järjen vastaiselta toiminnalta, Karpot silti innoistuivat hommasta niin paljon, että pyydämmekin teitä arvoisat kanssakiipeilijät teitä kartoittamaan sopivia ”Siltaprojekteja” ja ilmiantamaan niitä meille. Aloitetaan nyt vaikka ihan boulderoitavista ja mielellään kämmenhalkeaman levyisistä kohteista 🙂 Koska luultavasti pätkän katsottuanne olette asiasta yhtä innoissaan kuin mekin, niin voimme sitten yhdessä tuumin lähteä projektoimaan Suomen hienoimpia yksilöitä! #karpojensiltafestivaalit2022

Barefoot Charles

Rating: 5 out of 5.

Messiaan toinen tuleminen. Kyllä. Hän on täällä!

Viimeisen kahden kymmenen vuoden aikana olemme Karpokaksikolla olemme katsoneet suurella todennäköisyydellä suurimman osan kaupallisesti tuotetuista kansainvälisistä kiipeilyelokuvista ja pakko sanoa, että harvoin nykyisin mikään pätkä saa aikaan samanlaisia ”väristyksiä” kuin Hard Grit ja Real Thing aikoinaan, mutta tämä lyhytelokuva sai!

Barefoot Charles. Ensimmäiset videonpätkät nuoresta kaverista kiipeämässä bandana päässä paljain jaloin saivat aikaan lähinnä hymähdyksiä tai jopa jonkinlaisia ärsytyksenkin tunteita.

Vuonna 2016 jutustelin Fontsulegenda Jacky Godoffen kanssa kiipeilyn tulevaisuudesta ja tällöin Jacky nosti esiin tämän kaverin. Jacky on toiminut maailman huipputason reitintekijänä miltei 30 vuotta ja nähnyt käytännössä kaikki maailman kovimmat tekijät toimissaan ja hän oli tuolloin sitä mieltä, että juurikin Barefoot Charles edustaa kiipeilyn tulevaisuutta. Ei pelkästään sillä, ettei hän käytä kiipeilykenkiä vaan kaverin liike, kehonhallinta, psyykkiset ominaisuudet ja voimatasot ovat aivat omalla levelillään…
– Sami

Ensimmäinen väläys poikkeuksellisesta erityisyydestä nähtiin somevideossa, jossa Charles downclimbailee rennosti Gecko assis 8B+ reitin, joka oli monille huippukiipeilijöillekin tuolloin päivien projekti… Tästä ei mennyt kovinkaan kauaa kun herran toimesta alkoi syntyä maailmanluokan nousuja kuten ”No Kopote Only” 8C+ FA, ”Harder Better Faster” 8C+ FA, ”La Révolutionnaire” 8C+ FA, ”Monkey Wedding” 8C… Näistä huolimatta herra Albertin tekemiset ovat pysyneet jotenkin myyttisinä kun tietojakin on herunut melko randomisti, eikä kaveri itsekään omalla somepreesenssillään koreile…

Tässä elokuvassa vihdoin monelle konkretisoituu miten kovasta tekijästä on oikeasti kyse. Väittäisimme, että esimerkiksi kaverin ”Barbier -projektiin” potentiaaliset nousijat voidaan laskea yhden käden yhdellä sormella.

Maailman kiipeilyn lisäksi elokuvassa nähdään tavattoman sympaattinen ja lämminhenkinen hahmo, joka viljelee loistavaa huumoria, välillä jopa tahatonta sellaista… Kaveri asuu Fontainebleaun metsässä luolassa ja pyrkii mahdollimman vahvaan omavaraisuuteen. Hän siis vaan käytännössä kiipeää kivillä ja elää hyvin yksinkertaista elämää opetellen mm. laulamista.

Yhtenä Karpojen suosikkihetkenä elokuvasta voidaan mainita kohta, jossa Charles hivelee leipäveitsen terää ja toteaa, että ”tämähän on ihan saman tuntuinen kun mun projektin otteet” ja hihittelee päälle…

Kuvakaappaus ”leipäveitsi -kohtauksesta”

Loppusanat: Harvemmin tulee katsottua kiipeilyelokuvaa kolmea kertaa putkeen, mutta tämän kohdalla näin tapahtui… Tämä on todellakin kovinta settiä pitkään aikaan! 6/5 legit!

Big Things to Come

Rating: 3.5 out of 5.

Saako naiskiipeilijä olla vahva ja näyttää sen? Kyllä saa! Tätä sanomaa Alex Johnsson on ilmentänyt koko pitkän kiipeilyuransa ajan. Tuona aikana tästä on tullut hyväksyttyä ja jopa ihannoitua. Alexin jalanjäljissä dynaaminen powerikiipeilytyyli on noussut on yhdeksi vallalla olevaksi suuntaukseksi ja muita tämän tyylin edustajia ovat mm. Alex Puccio ja Stasa Gejo. Tänä päivänä naiskiipeilijä saa olla vahva, näyttää sen ja olla ylpeä siitä!

Tämä ”Big Things to Come” lyhytelokuva kertoo Alexin kasvutarinan viimeisen kymmenen vuoden ajalta, jossa ajassa hänen elämässään on tapahtunut paljon merkittäviä asioita. Kyseinen ajanjakso kaikkine elämänkäänteineen nivoutuu ”The Swarm” 8B+ boulderin työstämisen ympärille ja tähän elokuvassa keskitytään. Merkittävänä positiivisena puolena elokuvassa nousee esille kiipeily-yhteisön positiivinen asenne erilaisuuden kohtaamiseen ja hyväksymiseen.

Oikein mainio ja otteessaan pitävä tarina, joka antaa yhdenlaisen näkökulman siihen miten elämä on kokonaisuus ja kuinka kaikki elämänosa-alueet vaikuttavat esimerkiksi projektin työstämiseen.

Cuddle

Rating: 3.5 out of 5.

Tämän hetkisen maailmamme isoimmat kiipeilynimet Alex Honnold ja Tommy Caldwell seikkailevat tällä kertaa Rocky Mountain National Parkissa ideanaan kiivetä kaikki puiston ikoniset huiput ns. samoilla silimillä elikkäs putkeen (back to back). Sanottakoon, että tämän jumppasuoritteen lisäksi elokuva kertoo ystävyydestä, jota höystellään kivasti huumorilla.

Kuten myös Wideboysseillä, myös Honnold-Caldwell kaksikolla on oivallinen vuorovaikutussuhde ja heitä nyt olisi kiva seurata melkein missä vaan hommissa… Kiipeilyllisesti suoritus on epäilemättä kova ja jopa yli-inhimillinen, mutta normaali toppahoususporttipellen on suoritukseen hieman hankala samaistua. Tämän kaltaiset link-up suoritteet kun eivät ole kovinkaan suoraviivaisia ja vaikeutta on toppahousun hyvin vaikea arvioida. Esimerkkinä kun samainen parivaljakko kiipeisi El Capitanin Nose -reitin alle kahteen tuntiin, niin jokainen vaikkapa Olhavalla kiivennyt tajuaa, että ei kykenisi tuossa ajassa kahtakymmentä 40 metrin pichiä kahteen tuntiin kiipeämään….

Kaikenkaikkiaan tämä lyhytelokuva oli tämän kertaisen Reel Rockin ehkäpä perinteisintä antia, ollen kuitenkin laadukas ja mukava katsottava. Selkeästi Reel Rockin keskiverron yläpuolella, kun kaikkiin edellisiin vuosiin verrataan…Extrat

Rating: 3 out of 5.

Paketin Showcase, elikkäs tuttavallisemmin extrat -osio sisälsi viisi noin 5-15 minuutin lyhytelokuvaa:

  • Cenote (Yucatanilainen lokaali löytää kiipeilyn ilon ja alkaa kiivetä paikallisissa kalkkikiviluolissa)
  • This is Beth (Ammattikiipeilijä Beth Rodden pohtii legendaarista uraansa ja haasteitaan itsetuntoon ja kehonkuvaan liittyen)

  • The Fortress (Amerikkaiset huippukiipeilijät Margo Hayes ja Matty Hong työstävät legendaarisia Tommy Caldwellin avaamia reittejä mystisellä Fortress Of Solitude -kalliolla Coloradossa)

  • Solar of Soulsville (Alex Honnoldin hyväntekeväisyyssäätiö Honnold foundation käy virittelemässä aurinkopaneeleja Memphisin rakastetulle Rock Gymille)

  • BD Presents Foiled (Hatzel Findlay kiipeää kuumottavan ”Muy Caliente” E9 trädireitin hieman kyseenalaisissa olosuhteissa Walesissa)

Extrat täydensivät kivasti kokonaisuutta, mutta jäivät selkeästi ”pääaterioiden” varjoon (niinkuin kai extrojen kuuluukin jäädä). Esille voisi kuitenkin nostaa The Fortress leffan. Elokuvassa Matty Hong työstää Tommy Caldwellin avaamaa (mahdollisesti) maailman ensimmäistä 9b vaikeusasteisesta sporttireittiä nimeltä ”Flex Luthor”. Kyseisestä reitistä ei ainakaan Karpojen silmiin ole aiemmin kuvamateriaalia saatu… Reitin muuvithan ovat silkkaa timanttia ja feissi urmakas…

Summa Summarum

Reel Rock 16 on Karpojen mielestä kokonaisuutena parasta antia, mitä Reel Rockit ovat jo kohta kahdenkymmenen vuoden aikana tarjonneet. Aiemminkin vuosittain mukana on ollut helmiä, mutta monesti kokonaisuus on hieman ns. lässähtänyt yhden tai kahden ”täytepätkän” takia. Nyt ainekset täydensivät tässä kakussa toinen toisiaan ja kokonaisuus oli silikkaa parrautta!

Suosittelemmekin katsastamaan kokonaisuuden heti kun se on mahdollista!

https://watch.reelrocktour.com