Tomas Kaartinen ja ”Globalist, 8B+”

Aikuisen ikää lähestyvä vielä juniorisarjalainen Tomas Kaartinen käytti opettajien lakkopäivän erinomaisesti hyödykseen ja käväisi Tampereelta Sipoossa viimeistelemässä oman nousunsa Nalle Hukkataipaleen melkoiseksi ikoniksi muodostuneeseen ”Globalist, 8B+” reittiin. Tomasin osalta voitaneen odottaa lähiaikoina melkoisia suorituksia, sillä reitti kellistyi 4. sessiossa, mutta oli hyvin liki mennä jo edeltävällä kerralla. 

Moro ja onnittelut kivikovasta klassikon kellistämisestä! Nallen ”Globalist, 8B+”, menikö liian helposti :-)?

Kyllähän kyseinen reitti meni yllättävän helposti, jokainen muuvi tuntui alusta alkaen suhteellisen helpolta ja neljännellä sessiolla tuli lähetys. Greidit ovat tietty hyvin suhteellisia ja reitti oli varmasti tyyliltään minulle sopiva, mutta luotan itseäni edeltäneiden vahvojen kiipeilijöiden mielipiteeseen. Taisin oikeastaan kiivetä reitin tänään tihkusateessa.

Kukas on Tomas Kaartinen?

Olen 17- vuotias ja opiskelen Tampereen yhteiskoulun lukiossa toista vuotta. Aloitin kiipeilyn isäni kanssa jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta kilpatason telinevoimistelijana ehdin käymään kiipeilysalilla 13- vuotiaaksi saakka vain kerran kuukaudessa. Telinevoimistelun lopetettua aloin aktiivisesti kiipeilemään ja innostus on vain lisääntynyt. Vuonna 2020 aloitin OAC Finlandin kanssa kaupallisen yhteistyön ja olen edelleen erittäin tyytyväisenä yhteistyössä mukana (toivottavasti tunne on molemminpuolinen). Olen noin puolitoista vuotta harjoitellut Lattice Trainingin avulla, jossa Mikko Nurminen on toiminut suomalaisena kontaktina. Isäni on myös suuressa roolissa harrastuksessani ja on lähes aina mukana ulkona kantamassa pädejä, kuvaamassa ja spottaamassa. Skeittaus on tällä hetkellä toinen harrastukseni, mutten mieluusti anna tämän häiritä kiipeilemistäni.

Sulla on aika tanakan monipuolinen urheilullinen tausta muun muassa SM-tason telinevoimistelusta ja skeittauksesta. Miten koet, että niistä on hyötyä kiipeilyharrastuksessa?

Telinevoimistelu on varmasti antanut minulle tietynlaista kehonhallintaa, sekä kokovartalovoimaa. Olen myös huomannut, että olkapäävoima ja venyvyys ovat aina olleet tietynlaisia vahvuuksia kiipeilyssäni. Skeittaaminen taas kehittää jalkojen motoriikkaa, mutta vammat ovat kiipeilyn kannalta riski.

Oliko Globalist tämän kauden tuttavuus, vai olitko sitä työstänyt jo aiemmin?

Taisin käydä kokeilemassa reittiä ensimmäistä kertaa noin kuukausi sitten, vaikkakin kävimme kerran edeltävänä vuonna katsomassa reittiä tämän ollessa hiekkaan haudattuna (maanomistajan mielenilmaus kärjistyneeseen access-tilanteeseen. Muistakaa siis olla ihmisiksi kivillä!). Kuten aiemmin mainitsin, niin reitti ei tuottanut erityisiä vaikeuksia ja neljännen session toisella yrityksellä löysin itseni topista.

Reitti oli mennä jo edellisessä sessiossa, mitenkäs työstä eteni ja mikä kyseisessä reitissä sulle nousi kruksiksi?

Työstö oli aika tasaista, kaikki muuvit menivät jo toisella sessiolla ja kehittyivät tästä helpommiksi. Kruksiksi nousi varmaankin oikean käden crimpin saaminen, mutta redpoint- kruksi oli selvästi viimeinen vaikea vasemman käden deadpoint- muuvi. Taisin tippua siitä kolmesti.

Tällä hetkellä on työn alla Nytorpin Tomin vanha projekti kotiseudulla. Globalist tipahti 4. sessiossa ja kyseistä projektia olet työstänyt ilmeisesti useamman vuoden, onko se siis merkittävästi vaikeampi?

En osaa itse ollenkaan vertailla reittejä, sillä nämä ovat tyyliltään täysin erilaiset. Väittäisin, että projekti on itselleni huomattavasti vaikeampi, mutta luultavasti tämä tulee kuitenkin olemaan greidin puolesta helpompi puutteellisen kokemukseni vuoksi. Tietysti tämä pitää kuitenkin ensin kiivetä. Toivoisin myös, että valmiitkin Tampereella sijaitsevat ensinousut saisivat hiukan lisää huomiota, sillä yhtäkään ei vielä ole toistettu. (Karpojen lisäyksenä Tampereen ympäristöstä Tomasin toistonousemattomia tiukkiksia ovat esim. ”Reptile, 8A+”, ”Melokyyli, 8A/+” ja kneebarspeciaali ”Rajan Takaa assis, 8A”)

Olet myös innokas kisaaja, kumpi on tällä hetkellä kovempi juttu piha- vai kisatouhut?

Tällä hetkellä olen lähinnä kiinnostunut ulkokiipeilystä ja aika menee enimmäkseen kivillä, mutta tulevaisuudessa saatan aktiivisemmin osallistua kilpailuihin.

Onko kesän osalle jo kiikarissa köysiprojektit?

Koko Nummi on vielä kiipeämättä ja Tampereen läheisyydessä sijaitseva köysiprojekti odottaa edelleen ensinousua. Köysiprojektilista ei siis ole tyhjillään!

Onnittelut vielä ja toivotaan kelien jatkuvan projektin kellistämistä varten?

Kiitos, projekteille pääsy on kyllä aina mielessä! Omasta mielestäni ei ikinä voi olla liian kylmä kiivetä, eli toivotaan tulevaisuudessa vain viileitä säitä!

Katso Tomaksen sendivideo tästä!