Unelmavävy Koponen ja ”Manian, 8b” neljäs nousu

Karpojen luottolakimies Sami Koponen käytti viime viikonlopun kitkat ja talven aikana rakennetun massiivisen kestävyyspohjansa Anna Laitisen vuonna 2022 Porlammin Tikankalliolle avaaman ”Manian, 8b” neljänteen nousuun Gullstenin Andyn ja Elias Annilan jälkeen.

Kuvat: Pyry Karjalainen

Toistonousun flashina tehnyt Andy Gullsten (Koposen mikroskooppisen tarkoilla betoilla) kuvasi reittiä Karpojen haastattelussa pari vuotta sitten seuraavasti: ”Reitin vaikeus kulminoituu suurimmaksi osaksi kolmen- tai neljän ensimmäisen pultin matkalle. Vaikka kallio onkin rapakiveä, on Andyn mukaan ainakin tälle reitille osunut erittäin mainio otevalikoima pieniä incut-listoja. Otteiden tekstuuri on kuulemma lähellä Fontsun grattonkrimppejä, jotka ovat ennemminkin slickejä, kuin teräviä. Profiilin ollessa melko loiva (10 astetta), saa jaloille annettua painetta ja tästä syystä toisen käden voi lähes joka kohdassa kevyesti ravistaa (jos on siis reserviä tehdä niin 6-10mm listoissa). Neljännen pultin jälkeen on kohtuullisen hyvä lepo, josta tehdään taas pari muuvia vielä parempaan lepoon ja jatketaan tasainen loppu nautiskellen.

Samin kokemuksen mukaan reitti on vaikeusasteessaan uniikki sekä hienouden, että muuvien helppouden vuoksi. Harmittavan sinnikäs oikean etusormen kärkinivelen repeämävamma on estänyt ”normaalin” bouldertreenin ja sen vuoksi harjoittelu on keskittynyt köysiseinälle. Tällä reitillä tuo kestävyyskunto palkittiin ja Sami pohtiikin, että mieleen ei valtakunnastamme tule yhtään muuta näin tasaisesti jatkuvaa reittiä. Erityismaininnan Sami antaa reitin otteiden hienoudelle, jotka ovat ensinäkemältä kuin kivilaattoja seinään kiinnitettynä. Toinen erityismaininta menee reitin viimeiselle muuville: ”Vasemman käden saiderista lukotetaan pieneen krimppiin ja jalkojen ollessa jo valmiiksi korkealla nostetaan toinen jalka vielä ylemmäs ja donkataan kallion päälle kuppimaiseen otteeseen. Muuvi on mainio heartbraker ja kevään eka sessiossa vappuna onnistuinkin tässä muuvissa tipahtamaan 🙂

Sessioita reitin kellistäminen otti kaiken kaikkiaan kolme, joista yksi oli kaksi vuotta sitten Andyn kanssa vietetty sessio, jonka aikana Sami kaivoi mestarille flashia varten viimeisen päälle analyyttisen betan.

Karpot pitävätkin sormia ja vartaita ristissä, jotta kestävyyskuntoa päästäisiin mittaamaan tositoimissa esimerkiksi Sagittarius A:n directillä, Olhavan Luomuksella ja Kustavin kuningaslinjalla

Physical Geography, 8a+. FLASH from Antti Liukkonen on Vimeo.

Mestari ja ”Physical Geography, 8a+. FLASH”